De groep werkt aan een standaard waarmee developers notificatiesystemen kunnen creëren voor hun webapplicaties voor zowel pc's als mobiele apparaten.

De webapps spreken het notificatiesysteem van het besturingssyteem aan. In het geval van Mac is dat Growl, voor Linux is het NotifyOSD en Windows heeft ook zijn eigen notification API.

Dat betekent dat een applicatie in de browser dezelfde notificatiemogelijkheden heeft als bijvoorbeeld een messengerprogramma dat lokaal geïnstalleerd staat. De notificatie verschijnt uiteraard ook als als je op dat moment niet naar de bewuste webapplicatie kijkt. Klikken op de notificatie leidt de gebruiker dan direct naar het bericht in de browserapplicatie.

Instant messenger

"Het webplatform moet zo goed worden dat we er meer en meer applicaties in kunnen doen en door horen notificaties bij", vertelt Van Kesteren, die voor Opera werkt aan webstandaarden. "Anders kun je geen goede instant messenger-client, e-mailapp of kalenderapplicatie maken. Hierdoor kunnen die apps een notificatie geven, terwijl je ergens anders bezig bent."

Het voorstel biedt ruimte voor verschillende soorten notificaties: ergens in de browser zelf, op de desktop van een pc of het startscherm van een mobiel.

Het adviescomité van W3C moet het voorstel van de werkgroep nog goedkeuren, maar dit is volgens Van Kesteren een formaliteit.

Waarschijnlijk zal W3C eerst een standaard ontwikkelen voor simpele notificaties, die de gebruiker alleen op de hoogte brengen van bijvoorbeeld een afpraak in Google Calendar en een link bieden. Meer interactieve notificaties, waarbij een afspraak verzet kan worden zonder naar de browser terug te keren, staan pas voor later op de agenda.

Bugvrij

Van Kesteren verwacht dat de eerste browsers over een half jaar tot een jaar de specificatie zullen implementeren, waarna developers de notificatiemogelijkheden in hun webapplicatie kunnen verwerken. De werkgroep werkt er ondertussen aan om de specificatie bugvrij maken.

De draft specificatie is geschreven door John Gregg van Google. Gregg is als ontwikkelaar ook betrokken geweest bij de API die developers van Chrome-extensies toegang geeft tot dekstopnotificaties.