ZWINTEL - Intel heeft een aandeel genomen in The Fantastic Corporation. Het Zwitserse bedrijf heeft een Media Distributie Systeem ontwikkeld waarmee films, muziek en multimediale producties rechtstreeks naar PC's, netwerk computers, PC-TV's, beeldtelefoons en personal digital assistents (PDA's) kan worden verzonden via kabel, de ether, de satelliet of het Internet.

FILTERDUIVEL - Demon, één van de oudste en grootste Internet-providers in Engeland, test een systeem dat automatisch kinderporno en ander illegaal materiaal uit de nieuwsgroepen vist. Het gaat daarbij om verboden bestanden die al eerder zijn aangemeld bij de Internet Watch Foundation, een onafhankelijke organisatie die het Britse deel van het net van onfrisse zaken zuivert. Veel van het illegale materiaal bestaat uit 'reposts', zegt Demon: zijn filter voorkomt dat deze herhalingen de 26.000 nieuwsgroepen op de servers van de provider bereiken.

BESTSELLER - Van 'Riven', het vervolg op het puzzelavontuur Myst, zijn sinds de lancering op 31 oktober 474.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Het onderzoeksbureau PC Data spreekt van een bijna-record: alleen van Windows 95 zijn er in de eerste maanden meer exemplaren sneller over de toonbank gegaan. 'Myst' staat in de top 10 van bestsellers op de tweede plaats en is volgens PC Data het best verkochte computerspel ooit.

GELUIDSOVERLAST - In de nieuwe versie van QuickTime, de multimedia-extensie van Apple, zal technologie worden opgenomen van synthesizerfabrikant Roland. Sound Canvas bestaat uit 128 verschillende MIDI-compatibele muziekinstrumenten en meer dan honderd extra geluidseffecten die gebruikers op hun audiobestanden in QuickTime kunnen loslaten. Apple brengt QuickTime 3.0 voor Macintosh en Windows volgende maand uit.

GOEDGEKEURD - De World Wide Web Consortium (W3C) heeft zijn definitieve goedkeuring gegeven aan HTML 4.0 specificatie. De nieuwe versie van de opmaaktaal voor het web biedt meer mogelijkheid voor meertalige homepages en laat ook mensen met een handicap gebruik maken van het World Wide Web. Een aantal elementen van HTML 4.0 is al verwerkt in de nieuwste versies van de browsers van Netscape en Microsoft. Wie wil weten of zijn homepage aan de eisen voor HTML 4.0 kan bij de Validation Service om een keuring online vragen.