Afgelopen week maakte het World Wide Web Consortium (W3C) bekend dat Internet Explorer 9 bèta momenteel de beste html5-browser was. De nieuwe webbrowser van Microsoft eindigde in een eerste test van het W3C voor de betaversies van concurrenten Chrome, Firefox, Opera en Safari, die momenteel juist bekend staan om hun goede ondersteuning van de webstandaarden.

Waarschuwing

Het W3C heeft sinds gisteren een waarschuwing geplaatst boven de pagina waarop zij de resultaten van deze test publiceren geplaatst. “De html5-testsuite is nog in ontwikkeling. Het aantal tests dat we uitvoeren en de resultaten van die testen zullen nog veranderen. De resultaten in dit document kunnen geüpdatet, veranderd of verouderd raken door nieuwe resultaten.” Het is volgens het consortium daarnaast ongepast om deze resultaten anders te noemen dan iets wat nog niet volledig is, zoals Webwereld eerder al meldde.

Doordat Internet Explorer 9 in de test won, doken er over de hele wereld nieuwsberichten op waarin Internet Explorer werd uitgeroepen als beste html5-browser. Dat veroorzaakte een kleine paniek binnen de groep die het W3C moet controleren.

Nog niet voor 0,1% af

Zo uitte de Nederlandse Opera-ontwikkelaar en webstandaardenpromotor Anne van Kesteren zijn onvrede in de mailinglijst van het W3C: “Deze testsuite is enorm onvolledig. Het publiceren van niet-geverifieerde resultaten van een sterk onvolledige test suite zonder een dikke vette waarschuwing is zeer dom. Waarom heeft het W3C dit gedaan?” Zijn Google-collega Ian Hickson, die zich ook bezighoudt met de html5-specificaties, viel de Nederlander bij. “Realistisch gesproken is deze testsuite nog niet voor 0,1% af”.

W3C-medewerker Philippe Le Hegaret schreef eerder al dat de testresultaten zoals die op de website van het W3C stonden misleidend waren. Daarnaast betekent “0%” in de resultaten soms dat er geen resultaat is, terwijl 100% kan betekenen dat de eerste test volledig geslaagd is, terwijl de tweede mislukte.

W3C is momenteel bezig om de testresultaten te updaten.