Het Worldwide Web Consortium (W3C), een groep van dertig bedrijven uit de telecom- en internetsector, stelt richtlijnen op die het surfen op internet met een mobiele telefoon makkelijker moeten maken, zo schrijft persbureau Reuters.

"Het merendeel van de websites werkt niet goed op mobiele telefoons", concludeert Daniel Applequist van Vodafone. Hij hoopt dat, als meer websites goed te bezoeken zijn met een mobiele browser, dit een positief effect heeft op het gebruik van mobiel internet.

"We zien nu dat er wel telefoons zijn waarmee gebruikers mobiel kunnen internetten, maar dat ze het niet gebruiken omdat het navigeren nogal slecht gaat", aldus Applequist.

In de richtlijnen wordt onder meer geadviseerd om het gebruik van grote afbeeldingen en popup-vensters te vermijden. "Een veel voorkomend probleem is dat gebruikers alleen een navigatiemenu zien, als een pagina geladen is, in plaats van de content van die pagina." Daarom wordt geadviseerd om de content bovenaan te plaatsen zodat er minder gescrolld hoeft te worden. Tot slot raden de ontwikkelaars ook het gebruik van cookies af.

Uit recente cijfers van onderzoeksbureau Mmetrics blijkt dat nog geen één op de vijf Amerikanen (19 procent) met zijn mobieltje wel eens websites bezoekt.