Standaardenorganisatie W3C buigt zich over een standaard voor een cookiewerende Do Not Track-maatregel en heeft een voorstel afgewezen van adverteerders daarvoor. De Digital Advertising Alliance (DAA) had een voorstel ingediend met onder meer een opt-out systeem waardoor er nog wel gerichte advertenties op sitebezoekers mogelijk zijn.

Trackende Do Not Track

Juist dat onderdeel zorgt wat de W3C betreft voor problemen. “Het is moeilijk uit te leggen aan gebruikers hoe het DAA-voorstel leidt tot minder tracking bij gebruikers die DNT selecteren.” Met het voorstel behouden adverteerders de mogelijkheid om advertenties te retargetten op bezoekers. De W3C denkt dat zo’n DNT-standaard niet door consumenten omarmd zal worden.

De adverteerders vinden dat hun voorstel er juist voor zorgt dat DNT sneller wordt opgenomen door browsermakers en consumenten. Een tool van de adverteerdersorganisatie geeft volgens de groep consumenten meer controle over wat wel en niet mag, in plaats van dat deze keuze wordt opgelegd door de browser.

De W3C kwam vorige maand met een ontwerp voor DNT dat een breder draagvlak heeft. Er zijn nog veel openstaande issues, dus het zal nog even duren voor de standaard er doorkomt. Ondertussen zijn browsermakers allang bezig met hun eigen DNT-opties.

Browsermakers zoeken oplossing

Microsoft zorgde vorig jaar voor ophef door de Do Not Track-functie standaard aan te zetten bij Internet Explorer 10. Mozilla worstelt ondertussen in Firefox met een functie die voor problemen zorgt en Chrome van Google heeft de functie sinds eind vorig jaar en die staat standaard niet aan.

Omdat DNT in de praktijk voor problemen blijkt op te leveren – zo worden er veel false positives gegenereerd waardoor first party-cookies ook worden geweigerd – kijken browsermakers ook naar andere opties. Mozilla onderzoekt momenteel of er iets zit in een nieuw project dat met een white- en blacklist werkt.