Vrijwel iedere dag gaat er wel iets in Windows mis: ongebruikte bestanden bevuilen de harde schijf; bugs in de software schoppen je systeem omver; en schade aan je Register kunnen je computer op zijn knieën dwingen.

Windows 98 biedt een stoffer en blik om je PC aan de kant te houden en voor wie op het Internet is aangesloten biedt Microsoft de mogelijkheid om de motor draaiende te houden met toekomstige updates en bug fixes.

Windows (iedere versie) houdt van vrije ruimte op de harde schijf – en om een goede reden: des te meer plek is er voor de swap file van zijn virtuele geheugen. Als je schijf volloopt krimpt het tijdelijke wisselbestand steeds verder in. Het resultaat: de computer wordt trager. De ingebouwde huishoudster van Windows 98, Disk Cleanup, helpt de gebruiker tijdelijke bestanden, in cache bewaarde webpagina's, ongebruikte Java-applets en ander digitaal zwerfvuil van je harddisk te verwijderen.

De System Information-utility is goed gevuld met andere hulpvaardige handigheidjes. Met de Windows Report Tool kun je mankementen per e-mail naar de helpdesk van Microsoft of de systeembeheerder van je bedrijf sturen. Het programma voegt daar een beschrijving van je systeemconfiguratie bij. Via System Configuration kun je programma's uitschakelen die automatisch starten zodra je je computer aanzet. System File Checker slaat alarm als er Windows DLL (Dynamic Library Links) of andere cruciale componenten vermist of verminkt zijn geraakt. Het programma kan de originele bestanden weer terug zetten.

Het Windows Register is al jaren de achilleshiel van het besturingssysteem. Met Registry Checker biedt Windows na lange leste eindelijk een middel om uiteenlopende mankementen aan het register te verhelpen. De software maakt ook automatische backups.

Natuurlijk zal een besturingssysteem dat op zoveel variërrende computers, printers, modems, scanners, joysticks en muizen moet draaien bugs bevatten. Windows 98 hoopt die zoveel mogelijk te bestrijden door een rechtstreekse link te bieden naar een speciale webpagina van Microsoft waarop wordt bijgehouden welke patches en fixes er voor het nieuwe OS beschikbaar zijn. Hoe nuttig deze service is zal grotendeels afhangen van Microsofts bereidwilligheid om al zijn fouten toe te geven en reparatiemiddeltjes te rapporteren.

De komst van Windows 98 is geen verpletterende gebeurtenis. Maar als je besluit om de sprong naar het nieuwe besturingssysteem te wagen zul je er waarschijnlijk geen spijt van krijgen – de bug fixes en het gereedschap voor onderhoud aan je systeem zijn de prijs van de upgrade dubbel en dwars waard.

De EHBO van Windows 98 in vogelvlucht:

Windows Update – automatische installatie van fixes, nieuwe drivers en extra's

Disk Cleanup – schept ruimte door het verwijderen van onnodige bestanden

Maintenance Wizard – zelfreiniging en defragmentatie terwijl je luncht

Windows Report Tool – e-mail mankementen naar Bill Gates of je baas

System File Checker – repareert verminkte of vermiste systeembestanden

Registry Checker – houdt het Register gezond en verzorgt backups

[Bron: PC World]