Toezichthouder ACM , een fusie van de NMa, OPTA en de Consumentenautoriteit, pakt foute handelspraktijken aan en stelt waar nodig tarieven. Het vorig jaar heeft dit in totaal zo'n 1,85 miljard euro opgeleverd, per huishouden een besparing van 300 euro.

Ingrijpen levert miljarden op

Dat meldt de waakhond in zijn jaarverslag. Het aanpakken van kartels en ander marktmisbruik leverde al 668 miljoen op, het reguleren van de energiemarkt maar liefst 780 miljoen. Het aanpakken van de telecommarkt leverde 360 miljoen op, onder meer door het stelselmatig verlagen van de zogenaamde interconnectie of afgiftetarieven voor vaste en mobiele telefonie, die telco's elkaar onderling rekenen en doorberekenen aan de abonnees.

Veel van de becijferde besparingen vloeien overigens voort uit ingrepen van vóór 2013. Het CPB heeft zijn zegen aan de rekenmethode van ACM gegeven, met de kanttekening 'dat een voorzichtige interpretatie nodig is'.

Mobiele data-explosie

Over de mobiele markt meldt ACM dat het dataverbruik op mobiele netwerken het afgelopen jaar met 53 procent is gestegen, van 18,1 petabyte naar 27,6 petabyte. Dit komt neer op 452 MB per toestel per maand.

Het aantal minuten dat gebeld is, bleef ongeveer gelijk op 22,7 miljard minuten, het aantal verstuurde sms'jes neemt af onder invloed van chat-apps. In totaal warden in 2013 6,3 miljard sms'jes verstuurde in Nederland.