De ondertekenaars van de brief, waar The Wall Street Journal over beschikt, vinden dat Google de privacy van de burger vergeet als het nieuwe (web)diensten introduceert. "Privacy kan niet opzij gezet worden in de haast om nieuwe technologieën te introduceren aan het online publiek over de hele wereld", schrijft onder het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP)

De toezichthouders halen uit naar Google Street View, dat volgens hen in sommige landen gelanceerd werd "zonder inachtneming van de privacy, wetgeving over databescherming en culturele normen".

Minachting

De briefschrijvers erkennen dat Google aan sommige bezwaren tegemoet gekomen is, bijvoorbeeld met betrekking tot de opslagduur van onvervaagde gezichten in Street View, maar betreuren het dat Google dit pas na forse kritiek deed. Kennelijk heeft Google inmiddels gehoor gegeven aan de eis van de Artikel-29 werkgroep, een koepelorganisatie van EU-privacytoezichthouders om de bewaarduur van onvervaagde gezichten terug te brengen.

Google Buzz moet het ook ontzien. De introductie van dat sociale netwerk "verraadt een teleurstellende minachting voor fundamentele privacynormen en -wetten". Ook de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) onderzoekt na klachten de uitrol van sociaal netwerk Buzz, dat aanvankelijk ongevraagd een vriendennetwerk aanlegde op basis van je (wellicht geheime) mail- en chatgedrag.

Privacy-eisen

Privacytoezichthouders uit tien landen hebben de brief (pdf) ondertekend: Canada, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

De briefschrijvers willen graag weten hoe Google er bij volgende productlanceringen voor zorgt dat aan privacy-eisen voldaan wordt.

Transparantie

Google reageert in de Wall Street Journal een beetje geïrriteerd op de brief. "We hebben deze issues al vele malen publiekelijk besproken, en hebben niets toe te voegen aan de brief." Het internetbedrijf is vandaag juist van plan om in het kader van transparantie te publiceren hoe vaak het informatieverzoeken krijgt van nationale overheden.

De brief is de zoveelste aanvaring tussen Google en nationale en supranationale privacytoezichthouders. Zo heeft de Artikel 29-werkgroep van de Europese Unie een conflict over de duur waarop Google zoekdata gekoppeld aan ip-adressen bewaart. Google bewaart op dit moment de zoekdata voor een termijn van 9 maanden, en is niet van zins om deze termijn te verkorten naar 6 maanden, zoals de werkgroep verlangt.