XenApp 5 (codenaam Delaware) zou negentig dagen na de release van Windows Server 2008 op de markt komen. Microsoft presenteerde WS2008 officieel op 27 februari en dat zou dus betekenen dat XenApp 5 eind mei beschikbaar zou komen, zo concludeert onafhankelijk consultant en Citrix-specialist Brian Madden in een blog. De Nederlandse Citrix-specialist Marcel Beelen noemt 20 mei als releasedatum.

Om binnen de termijn van negentig dagen te blijven, heeft Citrix nog een week de tijd voor de release van XenApp 5, aldus Madden. "Maar het is onwaarschijnlijk dat dat gaat gebeuren aangezien het product niet is genoemd tijdens Synergy. Het gerucht gaat zelfs dat XenApp 5 ook de komende maanden niet verschijnt."

Vertraging bevestigd?

Citrix in Nederland kon nog niet reageren op de mogelijke vertraging van XenApp. "Alle mensen die daar meer over weten zitten nog in Houston", aldus een woordvoerder.

Het wordt door Citrix in ieder geval niet ontkend dat XenApp 5 voorlopig niet beschikbaar komt. "Om financiële en wetgevende redenen kan ik niet specifiek zijn over de exacte releasedatum, maar ik kan wel zeggen dat het product in de tweede helft van 2008 uitkomt", zo meldt een Citrix-blog. In deze demovideo wordt gesproken over de 'late zomer'.

Slechts nieuws

Een vertraging van enkele maanden is slecht nieuws voor Citrix-klanten die willen overstappen naar Windows Server 2008. Madden: "Het huidige Presentation Server 4.5-product werkt NIET op Windows Server 2008, dus als je Citrix wilt gebruiken in combinatie met Server 2008 dan heb je XenApp 5 nodig."

Volgens Madden worden er door Citrix twee verschillende excuses aangedragen voor de vertraging. Excuus 1: Windows Server 2008 wordt nog niet veel gebruikt voor Terminal Server-applicaties, dus het is ook niet nodig om XenApp 5 precies op tijd op de markt te brengen. "Dit is zeker waar, maar kan ook een beetje een kip-en-ei scenario zijn." Excuus 2: XenApp 5 is niet te laat; de '90 dagen na WS2008' was slechts een doelstelling en niet een belofte.

Andere prioriteiten

"Beide excuses verklaren niet waarom XenApp 5 zo lang op zich laat wachten", vervolgt Madden. Een mogelijke verklaring is dat het herschrijven van Presentation Server-onderdelen om te kunnen draaien op WS2008 gewoon een erg complex proces is. “Maar de nieuwe features en interfaces van WS2008 zijn al heel lang bekend.”

Madden houdt het erop dat Citrix gewoon andere prioriteiten heeft gesteld. “Citrix is al heer en meester op het XenApp-terrein, dus hier kunnen ze het rustig aan doen. Maar als Citrix ook de XenDesktop-markt wil opeisen, dan moeten ze als een gek solide en veelzijdige producten op de markt gaan brengen.”

Bron: Techworld