Uiteraard heeft dat met geld te maken. Want hoewel een betaalbare Braille e-reader voor de 285 miljoen blinden en slechtzienden een logisch en verkoopbaar product zou zijn, bestaat deze nog altijd niet. Dit terwijl een Europees consortium van bedrijven al sinds vorig jaar werkt aan het prototype, genaamd Anagraphs.

Maar het project staat vlak voor de eindfase stil. Het probleem is dat de subsidie van de Europese Unie van 1,5 miljoen euro op is en er niemand inspringt, meldt de BBC.

Vloeibaar naar vast

Anagraphs maakt gebruik van softwaregestuurde warmte. De technologie, ontwikkeld door Pera Technology, laat paraffinewas uitzetten in het scherm. Door van vloeibaar naar vaste vorm te veranderen kunnen 6000 Braille puntjes worden opgeheven. De Anagraphs kan worden gekoppeld aan bestaande e-readers en pc's of als onafhankelijke e-reader functioneren.

Het ontwerp van Yanko Design van 5 jaar geleden werd enthousiast onthaald:

Deze techniek (EAP) van vorm veranderende materialen maakt gebruik van polymeren en polymeergels die door elektrische spanning geactiveerd worden. Toch blijft het idee vooralsnog hangen in laboratoria.

Waarom een Braille e-reader?

Het voordeel van een e-reader voor blinden is dat zij tijdens het lezen van een tekst ook terug en vooruit kunnen lezen. Braille displays bestaan wel, maar ze zijn duur, omvangrijk en speciaal ontworpen voor gebruik op een bureau. Bovendien bieden ze slechts een enkele regel met tekens.

Door het uitblijven van een betaalbare e-reader zijn blinden enorm afhankelijk van audio, wat het moeilijk maakt om vertrouwd te raken met spelling, interpunctie en structuur van een tekst. Dit kan ook de ontwikkeling van schrijven belemmeren.

De nieuwe Braille Sense U2 Mini ondersteunt Excel, Twitter, YouTube en Dropbox, maar kost omgerekend bijna 2900 euro.