Zomaar vanuit het niets onthult het innovatieve bedrijf Project Wing. Onder de vlag van de befaamde afdeling Google X, bekend van zelfrijdende auto's, internetballonnen en Google Glass, is er in het geheim gewerkt aan de ontwikkeling van een autonoom vliegend voertuig. Een nieuwe benadering van het verplaatsing van goederen, aldus Google. Goedkoper, sneller, schoner.

In december kwam online warenhuis Amazon al met het plan om drones te gaan inzetten voor de bezorging van pakketjes. Dat initiatief werd nauwelijks serieus genomen. Maar later bleek dat in het Midden-Oosten ook werd nagedacht over alternatieve toepassingen voor drones.

Gewapende drone

Zo is Dubai al langer aan het experimenteren met de autonome vliegtuigjes. Om grote groepen mensen in de gaten te houden en als hulpje van de brandweer. Afgelopen juni presenteerde het Zuid-Afrikaanse Desert Wolf een volledig gewapende en enigszins verontrustende crowd control-drone.

Rest de vraag wat Google aan dit speelveld wil toevoegen. Het plan van Amazon om pakketjes via drones te bezorgen is immers al neergehaald door luchtvaartautoriteiten in de Verenigde Staten. Het is illegaal. Dus Google, wat gaat het worden? Commerciële pakketbezorging? Hulpgoederen bieden in moeilijk begaanbare rampgebieden? Defibrillators leveren aan slachtoffers van een hartaanval? Of wordt toch de Amerikaanse defensie grootafnemer?

De tijd zal het leren. Ook Google zelf geeft aan dat het nog enkele jaren duurt voordat Project Wing uit de testfase komt.

Google's drones vliegen 40 tot 60 meter boven de grond en zijn geprogrammeerd om autonoom een route af te leggen: