Het vierde kwartaal van 2004 is voor Google het eerste volledige kwartaal sinds de beursgang in augustus vorig jaar. Het kwartaal werd afgesloten met een omzet van ruim een miljard dollar. Dat is 101 procent meer dan in dezelfde periode van 2003. Zowel van de website van Google als van advertenties steeg de omzet. De opbrengsten van advertenties van Google steeg in een jaar tijd met 48 procent tot 490 miljoen. Zonder de zogeheten traffic acquisition costs (tac), de inkomsten van het advertentienetwerk van Google, kwam de omzet uit op 654 miljoen dollar. De winst in het vierde kwartaal kwam uit op 204,1 miljoen dollar, oftewel 71 dollarcent per aandeel. Een jaar eerder was dit nog 27,3 miljoen dollar (10 dollarcent per aandeel). Larry Page, medeoprichter van Google, toonde zich zeer ingenomen met de cijfers van het bedrijf. In het hele jaar 2004 steeg de omzet van Google met 118 procent tot 3,2 miljard dollar. De winst steeg met maar liefst 278 procent tot 399 miljoen dollar.

Aandeel

Google ging op 19 augustus naar de beurs tegen een prijs van 85 dollar per aandeel. In de eerste weken na de beursgang ontstond er discussie tussen analisten en beleggers over of het aandeel deze prijs wel waard was. De waarde van Google was op basis van de introductiekoers ruim 23 miljard dollar. Inmiddels is dat meer dan verdubbeld. Dinsdag sloot het aandeel op de Nasdaq, vlak voor de publicatie van de cijfers, met een verlies van bijna 2 procent gedaald op 191,90 dollar.

Plattegrond

Voor dit jaar wordt in ieder geval een update van het desktopzoekprogramma verwacht. Ook wordt de zoekmachine uitgebreid met een 'multi-terabyte' database van afbeeldingen en plattegronden. Dit is onder meer het gevolg van de recente overname van het bedrijf Keyhole. "In de komende weken en maanden zal Google met verbeterde producten komen om het zoeken te personaliseren, te lokaliseren en te internationaliseren", aldus Page.