Medio september sloeg SanDisk een vijandig bod van bijna 6 miljard dollar van Samsung af omdat het bod volgens SanDisk te laag zou zijn. De twee bedrijven waren al enkele maanden met elkaar in overleg over een overname van SanDisk. Toen dit overleg vastliep trad Samsung naar buiten met een overnamebod.

Revolutionaire techniek

Na publicatie van documentatie blijkt nu dat SanDisk patenten in zijn bezit heeft die de waarde van het bedrijf aanzienlijk verhogen. Het gaat om revolutionaire X4-technologie die gebruikt wordt om NAND flash-geheugenchips te produceren. Deze technologie verdubbelt de capaciteit van de chips ten opzichte van de huidige generatie NAND flashgeheugen, aldus de Wall Street Journal.

In 2006 kreeg SanDisk deze technologie in handen na overname van het Israelische bedrijf Msystems Ltd, waar X4 is ontwikkeld. SanDisk betaalde voor die overname 1,5 miljard dollar.

Msystems in conflict met Samsung

Samsung sloot al in 2003 een overeenkomst met Msystems om de X4-technologie te mogen gebruiken. In ruil hiervoor zou msystems royalties betaald krijgen en een levering flashgeheugen chips tegen een voordelig tarief. Msystems ketste de deal af in April 2006 – een aantal maanden voordat het bedrijf door SanDisk werd overgenomen – omdat Samsung zijn deel van de overeenkomst niet zou zijn nagekomen.

Een arbitragecommissie stelde msystems in het gelijk, waarop Samsung een rechtszaak een aanspande. Deze werd teruggetrokken nadat het hof de beslissing van de arbitragecommissie bevestigde.

Arbitragerapport

Een groot deel van de processtukken blijven gesloten voor het publiek, maar het arbitragerapport maakt duidelijk dat Samsung mogelijk miljarden dollars extra mag uittrekken voor een vernieuwde licentie op de X4-technologie.

Samsung bestrijdt dit met als argument dat de verwachte miljarden aan royalties voor de X4-technologie over een langere periode zouden worden uitgesmeerd en dat dit zeker geen indicatie was voor wat Samsung bereid is te betalen voor een licentie.