Niet alleen entry-level videokaarten maar ook betere kaarten als de RX 570 en 580 zijn moeilijk te vinden of worden voor veel meer geld aangeboden dan ze op dit moment waard zijn. Kopen gamers deze kaarten massaal op nu bekend is dat de Radeon RX Vega-kaarten pas eind juli op de markt komen? Het antwoord is: "Nee".

Miners

Niet gamers, maar miners lijken de kaarten massaal op te komen. Computer Base vroeg aan hardware-fabrikanten waar dit tekort vandaan kwam en het antwoord was kort en bondig: "Miners".

Het "minen" van Cryptovaluta kan tegenwoordig gedaan worden met videokaarten en AMD's videokaarten lenen zich uitstekend voor deze taak. Enkele jaren geleden waren Bitcoin en Litecoin-miners druk bezig met het zo snel mogelijk binnenhalen van coins met behulp van AMD-videokaarten wat zorgde voor een groot tekort in 2013. Tegenwoordig is het niet meer effici├źnt om op deze manier coins te minen en men stapte over naar specifieke ASIC-hardware waardoor de gigantische vraag naar AMD-kaarten afnam... tot nu.


Op de volgende pagina: Een "nieuwe" speler op de markt

Ethereum

De laatste tijd hoor en lees je steeds meer over de nieuwe cryptovaluta Ethereum. Ook deze cryptovaluta kan worden gemined als Bitcoins, maar het Ethereum netwerk is op zo'n manier opgezet dat het niet werkt met ASIC-hardware. Hierdoor wordt het minen met videokaarten weer interessant. Ethereum geniet op dit moment van een Bitcoin-achtige bubbel wat zich manifesteert in een flinke waardeverhoging. Begin maart lag de waarde van Ether rond de 19 dollar terwijl deze vandaag de dag bijna 400 dollar waard is. Een goede reden om een AMD Radeon-kaart aan te schaffen.

Budgetkaarten zijn overigens niet krachtig genoeg om snel Ethereum binnen te halen. De Radeon RX 550 en RX 560 zijn nog redelijk makkelijk te vinden voor mooie prijzen. De RX 570 en 580 zijn beter geschikt voor het minen van deze cryptovaluta en dat is te merken aan de beschikbaarheid en prijzen.

Nvidia schijnt nog geen last te hebben van de Ethereum-gekte, wellicht dat dat nog komt, als je dus nog op zoek bent naar een aardig kaartje om mee te gamen, moet je snel zijn.

Lees ook: Dit zijn de beste videokaarten voor pc gaming En: Hier moet je op letten als je voor een custom-videokaart gaat