Het is niet de eerste keer dat deze vraag door mijn hoofd spookt. Maar toen ik de post van Mat Prigge las, hoorde ik daarin mijn eigen bedenkingen tegen de cloud doorklinken. En daardoor begon ik na te denken over de vraag waarom we de cloud van Google vertrouwenwekkender vinden dan die van anderen.

Do no evil

Niemand legt meer nadruk op de cloud dan Google: Gmail, Google Docs, Google Apps, Google dit en Google dat. Het is allemaal gebaseerd op een framework van remote hulpbronnen en een amorfe blob van processen die zo zijn afgestemd dat ze uit kunnen spuwen wat je maar van ze vraagt, alle documenten kunnen accepteren die we aanmaken en e-mail en IM boodschappen kunnen verzenden. En anders dan veel andere cloud service providers wordt Google helemaal geaccepteerd in deze rol, terwijl anderen met de nodige scepsis bekeken worden.

De meeste mensen hebben Google’s slogan gehoord, ‘Do no evel’, die keer op keer weer in het gedrang komt, vanaf de censuur in China tot aan het Google Street View incident waarbij de auto’s van Google wifi-netwerken detecteerde en opsloeg. Google beweert dat dat laatste niet zo bedoeld was, maar het bedrijf zal zich er wel voor moeten verantwoorden.

Toch gaat Google nog een stapje verder. Om Google Places te voorzien van data, plaatst het camera’s in bepaalde openbare ruimtes en gelegenheden, dus dan ben je in staat om de binnenkant van een restaurant te bekijken, bijvoorbeeld voordat je daar je date mee naar toeneemt. En dit lijkt helemaal prima te zijn, volgens de meeste mensen. Ik vraag me dan af wat de reactie zou zijn als Microsoft of Oracle zoiets zouden proberen. Zou het dan ook rozengeur en maneschijn zijn, of zouden mensen dan ineens op zoek gaan naar een klein irritant Oracle-mannetje, dat ze vervolgens naar buiten zouden werken?

Pudding in de gevangenis

Op een of andere manier heeft Google de wereld ervan overtuigd dat het bedrijf niet slecht is. Ondanks het feit dat Google vandaag de dag de grootste macht is op het internet. Dat is een positie die bedrijven van verschillend allooi zouden gebruiken om hard mee te slaan.

Maar Google gaat er lichtvoetig mee om en veronderstelt helemaal niets. De bekende karige pagina blijft vrij van advertenties en andere rommel – een design dat zo geliefd is dat toen Google een Bingachtig achtergrondplaatje introduceerde, een paar weken geleden, het internet explodeerde van woede, en de situatie snel weer werd teruggedraaid. Maar schreeuwen over achtergrondplaatjes is als het schreeuwen tegen een cipier over de kwaliteit van het gevangenisvoer. Je zit nog steeds achter slot en grendel, zelfs als je ineens lekkere pudding te eten krijgt.

Alles is bekend

Google weet intussen heel wat over je. Gebaseerd op IP-informatie kent Google je zoekopdrachten, maar ze weten natuurlijk ook alles wat je doet met Google tools. Ga je een tripje maken? Dan weten ze waar je heen gaat en hoe je daar gaat komen als je gebruik maakt van Google Maps en Directions. Verbindt die informatie met keywords in Gmail berichten en je komt tijden, partners, bestemmingen en nog veel meer te weten. Gebruik Google Maps op je smartphone, dan kunnen ze je helemaal volgen.

Op allerlei andere gebieden zijn we paranoïde, dus is het eigenlijk heel vreemd dat Google hier mee wegkomt. We hebben het snoepje aangenomen van de vreemde man, en daarvoor in de plaats geven we heel wat privacy prijs aan een gigantisch bedrijf, en we vertrouwen er blijkbaar op dat dat bedrijf ons vertrouwen niet beschaamt.

Niet genoeg mensen genaaid

Misschien vertrouwen we Google omdat het in het verleden bepaalde gelegenheden niet heeft aangegrepen om geld te verdienen, of omdat het af en toe open source software heeft aangeprezen, en omdat het grilligheden van zijn personeel aanvaardt. En natuurlijk hebben we zo af en toe onze adem ingehouden, en gezegd: “Oepsss, dat was echt wel evil”, maar over het algemeen genomen heeft het bedrijf nog niet genoeg mensen genaaid om zijn imago echt schade toe te brengen. Het idee dat Microsoft, of zelfs Apple, hetzelfde zou claimen is bijna lachwekkend.

Google heeft verder het grote voordeel dat het altijd beschikbaar is. Kun je je de laatste keer nog herinneren dat je niet bij Google Search kon? Een paar apps heeft in het verleden wat snafu’s gehad, vooral Gmail, maar de hoofdpagina van Google staat altijd voor je klaar. En die geweldige betrouwbaarheid is er misschien meer dan wat ook debet aan dat mensen hun persoonlijke gegevens, documenten, foto’s en video’s aan Google toevertrouwen.

Hoop

Zelf vertrouw ik de cloud niet. Ik weet niet of dat ooit zal veranderen. Maar ik heb wel een Gmail account en ik gebruik regelmatig Google Maps en nog een aantal andere Google tools. Op dit punt in de evolutie van het internet is het vrijwel onmogelijk om er geen gebruik van te maken. Laten we hopen dat de mensen die kunnen beschikken over onze gegevens inderdaad te vertrouwen zijn. Uiteindelijk kunnen we niet meer doen dan dat: hopen.

Bron: Techworld