De virtuele persoonlijk assistente krijgt academische data toegevoegd zodat ze van waarde kan zijn voor onderzoekers. Cortana maakt gebruik van Microsofts zoekmachine Bing, die dankzij het Microsoft Academic Search-project vanaf komende herfst een grote bulk data vanuit de academische gemeenschap prominent toont in zijn zoekresultaten.

De nieuwe functionaliteit is onthuld op de 15e jaarlijkse Microsoft Research Faculty Summit. Onder het Academic Search-project experimenteert het bedrijf met onderzoeksidee├źn op het vlak van data mining, context-kennis zoals 'named-entity disambiguation' en visualisatie. Hierdoor moeten researchers geholpen worden bij het schrijven van publicaties.

Cortana naar iOS en Android?

Cortana blijft ondertussen de gemoederen bezig houden. Tijdens het WK voetbal bleek ze voorspellende gaven te hebben - troostfinales niet meegerekend - en binnen de Microsoft-gelederen zorgt de spraakassistente ook voor reuring, blijkt op de partnerconferentie WPC waarbij Webwereld deze week aanwezig is.

Is Microsofts volgende stap inderdaad het brengen van Cortana naar Windows? En gebeurt dat pas bij de eerstvolgende update of wacht het bedrijf op de grote nieuwe versie 'Treshold'? En gaat Cortana ook uitgebracht worden op iOS en Android, geheel in lijn van de mobile-first, cloud-first-strategie van CEO Nadella, die op WPC waar maar kan verkondigd wordt. Allemaal vragen waarop de spraakassistente nu nog geen antwoord heeft.