Het eerste service pack zal volgens Microsoft zo’n jaar komen na de release van het besturingssysteem op 22 oktober. Maar volgens analysten is de situatie op dit moment anders dan anders. Met het huidige systeem van automatische updates zouden bedrijven niet op SP1 moeten wachten om te beginnen met testen. “In het verleden lag wachten op service packs voor de hand, omdat het de enige manier was om fixes te krijgen. Dat is vandaag de dag niet meer het geval”, zegt Gartner-analyst Steven Kleynhans.

Nog even wachten

Een service pack – een collectie van updates, fixes en mogelijke nieuwe features in een enkel pakket samengebonden – is makkelijker te installeren dan een hele serie individuele updates, zeker op een netwerk met meerdere computers. En de service packs zijn ook niet meer zo ontwrichtend als voorheen, waardoor wachten niet meer nodig zou zijn.

Een andere reden om te wachten is dat met SP1 de meeste kinderziektes uit het systeem zijn. Maar volgens Gartner is dat nog geen reden om niet te gaan testen. De analyst verwacht toch dat bedrijven zo’n 12 tot 18 maanden gaan doen over het testen. Bij de uitrol is het eerste service pack dus toch al beschikbaar.

Ondersteuning

Het verschil zit hem erin dat bedrijven nu nog op XP draaien. Gebruikers kunnen rekenen op vijf jaar algemene ondersteuning en nog eens vijf jaar verlengde ondersteuning. De algemene ondersteuning is gratis en alle patches zijn inbegrepen, terwijl voor de verlengde ondersteuning moet worden betaald en alleen beveiligingspatches bevat.

Voor XP is de algemene ondersteuning sinds april van dit jaar al ten einde, en de verlengde gaat nog door tot 2014. Dat mag lang lijken, aldus Gartner, maar al tegen het eind van 2011 zal de ondersteuning van ISV’s minder worden. Dus tegen die tijd zouden de meeste bedrijven Windows 7 uitgerold moeten hebben. Voorbij 2012 duidt Gartner aan als de ‘XP gevarenzone’. Dus als je wacht met testen op SP1, dan kom je in tijdnood, zegt Kleynhans.

Geen excuus

Het begrijpt overigens wel waarom ict-afdelingen de neiging heeft om te wachten op SP1. Dat zit zowat ingebakken, zegt hij. Maar het is ook een excuus geworden. Als ze worden beschuldigd van te langzaam testen, dan kunnen ze zeggen dat ze wachten op het volgende service pack. Maar dit keer is dat geen excuus dat je wilt maken, zegt Kleynhans.

Bron: Techworld.nl