De verkoop van WAN-acceleratie appliances steeg met maar liefst 20 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal 2006 verdubbelde de omzet. Riverbed blijft volgens Infonetics de marktleider, gevolgd door Cisco en BlueCoat. Infonetics verwacht dat het aantal verscheepte WAN-optimalisatie appliances tussen 2006 en 2010 zal verviervoudigen.

Magic Quadrant

Gartner kwam eerder deze maand met zijn ‘Magic Quadrant for WAN Optimization Controllers, 2007’. In het geval van Riverbed roemt Gartner de breedte van het portfolio en de bewezen technologie. Minder enthousiast is de marktvorser over de mindere QoS- en rapportagefeatures van Riverbed.

Cisco heeft volgens Gartner als voordeel dat de implementatie van WAN-optimalisatie nauwelijks invloed heeft op de beveiligingsconfiguraties en de netwerkmonitoring. Wel is Gartner kritisch over de complexiteit van Cisco’s oplossing. Volgens de analisten ontbreekt het aan een ‘single point of configuration’. Ook zou Cisco traag zijn met het toevoegen van nieuwe features zoals acceleratie van HTTPS en MAPI (Messaging Application Programming Interface).

BlueCoat is een redelijke nieuwkomer op de WAN-acceleratiemarkt, maar heeft het afgelopen jaar veel nieuwe klanten aan zich weten te binden. Dat bedrijf heeft volgens Gartner – in tegenstelling tot Cisco – wel snel door waar klanten behoefte aan hebben, zoals een softwarecliënt, https-acceleratie en ondersteuning voor streaming media. Over de rapportage- en monitoringmogelijkheden die BlueCoat biedt, is Gartner minder enthousiast. Ook de acceleratie tussen datacenters wordt door BlueCoat niet zo goed ingevuld.

In het kwadrant van de leaders bevinden zich naast BlueCoat Systems en Riverbed ook nog Juniper en Expand Networks. Expand biedt volgens Gartner veel mogelijkheden en ook een laaggeprijsd CIFS-model voor de onderkant van de markt. Minpunten zijn ook hier het ontbreken van WAN-acceleratie en SoftWOC-features.

Juniper was al vroeg op de markt, weet wat de markt wil en vult dat in met een brede set aan features. Gartner merkt echter op dat de WAN-business van Juniper minder snel groeit dan de markt zelf. En ook hier ontbreekt een softwarecliënt.

Bron: Techworld