Wanadoo Turbo is een gratis programma waarmee inbellers - volgens de internetprovider - gemiddeld twee tot vijf keer sneller kunnen internetten. Het programma kan vanaf de Wanadoo-site worden gedownload.

"Abonnees die niet willen of kunnen overstappen op breedband, kunnen met Wanadoo Turbo toch de voordelen van een snellere internetverbinding ervaren", licht Dianne Potters van Wanadoo Nederland toe.

Helemaal nieuw is het idee van een internetversneller overigens niet. Er bestaan al langer programma's die claimen de instellingen van een pc zodanig te kunnen aanpassen dat internetten sneller gaat.

Volgens de isp is deze software evenwel anders en is Wanadoo 'de eerste provider die dergelijke software gratis aanbiedt'. "Wanadoo Turbo bestaat uit twee componenten. Een speciale cacheserver bij Wanadoo zelf en een klein programmaatje bij de klant."

De provider heeft het Leidse onderzoeksbureau iPing laten onderzoeken of Wanadoo Turbo ├ęcht werkt. Hieruit blijkt dat de site van Wanadoo zelf met Wanadoo Turbo 2,1 (analoog) tot 2,8 (isdn) keer sneller is. De site van Wehkamp laadt zelfs 7,7 (isdn) tot 9,4 (analoog) keer sneller.

De versneller werkt volgens opgaaf van Wanadoo alleen in combinatie met Windows en MacOS X. Op Linux werkt de software echter ook, alleen wordt hier geen ondersteuning op gegeven.