De internetprovider, een dochteronderneming van France Telecom, verwacht nog dit jaar te kunnen komen met Wanadoo Home. Met dit gateway-kastje kan worden geïnternet (via adsl en wifi) en gebeld (voip). Ook kan het apparaatje met Bluetooth-apparaten communiceren. Op dit moment bevindt het product zich nog in de testfase in Frankrijk. De introductie is daar volgende maand. "De kast heeft een waarde van ongeveer 150 euro", vertelt Jelle Kolmer productgroup manager bij Wanadoo tijdens de viering van de tiende verjaardag van de provider. Wie een internetabonnement met telefonie bij de provider aanvraagt, krijgt het kastje in bruikleen. De prijzen van deze voip-abonnementen moeten nog worden bepaald. "Maar de prijs zal lager zijn dan het huidige KPN Belbasis-abonnement", verzekert Kolmer. Hij verwacht dat de dienst nog dit najaar op de Nederlandse markt verschijnt. Het KPN-abonnement kan nog niet direct de deur uit, volgens Kolmer. "We kijken het eerst een paar maanden aan. Als dat goed gaat, dan kan dat misschien wel." De provider biedt nu adsl via KPN en BBned aan.

Communicatie

"De afgelopen tien jaar hebben we geprobeerd mensen op internet te helpen. Nu hebben de meeste huishoudens al een computer met internetverbinding", aldus Jean Jacques de Pins, algemeen directeur van Wanadoo Nederland. De provider stelt zich daarom ten doel om internetten makkelijker en veiliger te maken voor consumenten. Onder meer met de nieuwe gateway moet de communicatie tussen computers, mobiele telefoons, de televisie en andere apparaten probleemloos gaan verlopen. Ook in aantocht zijn een eigen instant messenger (Wanadoo Visio) waarmee onder meer videochats gehouden kunnen worden; software om geuren via internet over te brengen en software waarmee driedimensionale weergaven van steden en landschappen kunnen worden bekeken.

Onmisbaar

Voor het tienjarig jubileum heeft Wanadoo onderzoeksbureau Mare de opdracht gegeven om uit te zoeken welke plaats (breedband) internet in gezinnen inneemt. "Internet is bijna onmisbaar geworden", concludeert onderzoekster Saskia Slegers van Mare. "Breedbandinternet neemt de functies van een aantal andere media over." Zo vervangt het de radio voor een deel omdat via internet veel meer zenders kunnen worden beluisterd. Datzelfde geldt voor televisie. En de krant wordt door internet overbodig omdat het nieuws ook online staat, meent Slegers. "Op de vraag waarop bezuinigd zou kunnen worden werd internet als één van de laatste opties genoemd." Als gezinnen beslissen om van een inbelabonnement over te stappen op breedbandinternet, spelen kinderen een grote rol, zo is uit het onderzoek naar voren gekomen. "Ouders vinden internet belangrijk voor de opleiding en opvoeding van kinderen", zegt Slegers. "Met een breedbandabonnement houden de ouders de kosten van het internetten onder controle."