Wanadoo biedt zijn abonnees een firewall, familiefilter, en antivirussoftware. De provider bood al bescherming op serverniveau, maar wil dat zijn klanten zich ook op hun eigen computer kunnen beschermen tegen hackers, virussen, wormen en Trojaanse paarden. Klanten moeten wel betalen voor de software. Wanadoo is niet de eerste provider die beveiligingssoftware aanbiedt aan zijn klanten. De provider is wel een van de weinige die maandelijks geld wil zien om de software überhaupt werkend te krijgen. Wanadoo PC Firewall kost 1,95 euro per maand. Wanadoo PC Antivirus en Parental Control kosten beide 2,95 euro per maand. Met laatstgenoemde softwarepakket kunnen ouders het surfgedrag van hun kinderen in de gaten houden of de toegang zelfs limiteren tot een aantal specifieke websites. Ook kan deze software de internetverbinding alleen op bepaalde tijden laten functioneren. "Voor niets gaat de zon op", licht Dianne Potters, woordvoerster van Wanadoo, toe. "Wij vinden onze diensten het geld waard. We investeren ook in onze diensten en daar vragen we dus een kleine bijdrage voor." De beveiligingssoftware van Wanadoo is overigens alleen geschikt voor systemen met Windows 98SE en hoger. Wanadoo staat bovendien niet toe dat de software op meerdere pc's wordt geïnstalleerd. "Het is inderdaad zo dat de Wanadoo de diensten aanbiedt met een abonnementsprijs per computer, in plaats van per adres of gezin, omdat dat gebruikelijk is en conform het auteursrecht. Consumenten kunnen per pc in huis kiezen welke diensten deze nodig heeft", aldus Potters.

Wanadoo Turbo

Om de software werkend te krijgen, dienen abonnees een speciale activatieprocedure bij Wanadoo te doorlopen. Klanten ontvangen dan een speciale code waarmee ze de software na installatie kunnen activeren. De provider waarschuwt er overigens voor dat de software niet werkt in combinatie met Wanadoo Turbo. Met deze `internetversneller' kunnen analoge internetters volgens de provider twee tot vijf keer sneller internetten.

Voorgangers

Met zijn actie treedt Wanadoo in de voetsporen van providers als XS4ALL en UPC. Laatstgenoemde maakte eerder deze week bekend met 'drastische maatregelen' te komen om de problemen met spam en virussen aan te pakken. Stapsgewijs zal UPC zijn klanten voorzien van gratis software. Vanaf volgende week activeert de kabelaar een virusscanner van McAfee op zijn mailserver. In het najaar volgt de introductie van het bekende spamfilter BrightMail. Tot slot wordt software en hardware geactiveerd (EdgeGX) om de oorsprong van uitgaande spam snel te kunnen achterhalen.