Wanadoo biedt zijn adsl-abonnement aan in samenwerking met KPN, omdat de provider nog niet de beschikking heeft over een eigen netwerk. Klanten betalen hierbij hun netwerk-deel rechtstreeks aan KPN, dat zodoende ook de beschikking heeft over de persoonlijke gegevens.

De laatste tijd krijgt Wanadoo naar eigen zeggen 'steeds vaker' klachten van zijn abonnees over het feit dat ze door KPN telefonisch zijn benaderd om bijvoorbeeld over te stappen naar Direct ADSL van KPN. "Uit de informatie die wij van abonnees hebben ontvangen blijkt dat KPN daarbij soms onvolledige en misleidende informatie verstrekt", zo meldt Wanadoo per mail aan zijn abonnees.

Een woordvoerder van Wanadoo spreekt van een 'onrechtmatige' actie van KPN, omdat er onvolledige en misleidende informatie wordt gegeven. "Mensen worden overgehaald om zich voor één of twee jaar vast te leggen bij KPN, terwijl de consequenties niet duidelijk zijn." Wanadoo stelt dat de abonnementen via het eigen Wanadoo-netwerk, dat momenteel wordt uitgerold, stukken goedkoper zijn.

KPN heeft aangegeven zijn belactie niet te willen stoppen of aanpassen, aldus de Wanadoo. Wanadoo benadrukt dat een Direct ADSL-abonnement niet te vergelijken is met een Wanadoo-pakket. "Zonder het Wanadoo-deel van het abonnement mist u alle essentiële en aanvullende diensten die Wanadoo u biedt, zoals eigen e-mailadressen, toegang tot nieuwsgroepen en een professionele helpdesk."

'Heel voorzichtig'

KPN is zich ondertussen van geen kwaad bewust. "We zijn heel voorzichtig met het benaderen van klanten. We willen ze alleen maar bewust maken dat ze gebruikmaken van het netwerk van KPN. We houden ons verre van slamming." Alleen als klanten aangeven dat ze niet tevreden zijn met hun huidige provider (bijvoorbeeld Wanadoo), komt KPN met een andere suggestie, aldus de zegsvrouw.

Wanadoo spreekt dit verhaal op zijn beurt tegen en zegt uit eigen ervaring te weten dat KPN 'behoorlijk harde verkooptechnieken' gebruikt. Wanadoo wacht nog op een officiële reactie van KPN en zal zich daarna beraden op eventuele vervolgstappen. Overigens is de belactie van KPN niet voorbehouden aan Wanadoo.