Ja, het aantal faillisementen neemt snel af, zo meldde het CBS onlangs. Maar dat geldt niet voor de winkelbranche. Vooral de consumentenelektronica heeft het moeilijk. Nu was dat al penibel voor de meeste zaken, waarvan velen inmiddels al failliet zijn, en dat komt natuurlijk omdat jij en ik lekker te zitten webshoppen in plaats van eens aan een aardige verkoper van vlees en bloed te vragen naar zijn desinteresse expertise.

Maar het alarm gaat nu een octaafje hoger af. Steeds meer winkelondernemers kunnen simpelweg niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen en laten de incasso-enveloppen ongeopend op de deurmat liggen. Vooral in september en oktober nam het aantal wanbetalers toe, met maar liefst 40 procent.

Schoolgaande kinderen laten winkels links liggen

Hoe komt dat? Nou, dat kunnen we uitleggen: september en in iets mindere mate oktober zijn toch belangrijke maanden voor de elektronicabranche, die graag de schoolgaande kinderen wil voorzien van de nieuwste snufjes. Maar de grote toeloop bleef uit en dus zitten de winkels blijkbaar wel met allerlei bestelde spullen in het magazijn, maar kunnen ze de rekening niet meer betalen. Laat staan de huur c.q. pacht van de winkel en de andere vaste lasten.

Binnenkort een dagje uit? Ga eens naar een winkelcentrum in uw regio en maak de laatste foto's van een binnenkort historisch stadsbeeld.