De eerste WAP (Wireless Application Protocol) specificatie werd in 1998 gelanceerd en was bedoeld als communicatieprotocol om handhelds en mobiele telefoons te laten communiceren met informatiepagina's die zijn opgesteld in WML (Wireless Markup Language).

WAP heeft sinds de introductie heel wat problemen gekend. Een van die problemen is het feit dat gebruikers content op aparte WML-servers moet plaatsen, gescheiden van bestaande HTML-servers.Ten tweede ondersteunt WAP internetstandaarden als TCP en http niet. Een derde probleem betreft de gebruiksvriendelijkheid. Veel van de vroege WAP-pagina's waren onoverzichtelijk en moeilijk te navigeren.

WAP 2.0 moet op zijn minst verlichting geven voor de eerste twee problemen. Het WAP-Forum (de organisatie die de WAP-specificaties ontwerpt en promoot) heeft bij de ontwikkeling van WAP 2.0 nauw samengewerkt met het World Wide Web Consortium (W3C) en de Internet Engineering Task Force (IETF).

WAP 2.0 geeft de ontwikkelaars de mogelijkheid om XHTML te gebruiken. De bedoeling van het W3C is om HTML uiteindelijk te laten vervangen door XHTML. Volgens het WAP-Forum zijn WAP 2.0 applicatie ook compatibel met WAP 1.0 applicaties.

Als aanvulling op het bestaande WAP transport protocol heeft het WAP-Forum een tweede transportoptie toegevoegd dat gebaseerd is op een specificatie, ontworpen is door de IETF, die specifiek bedoeld als een TCP-versie voor mobiele verbindingen. WAP 2.0 is verder voorzien van een mobiele versie van HTTP en TLS (voor het doen van beveiligde transacties).

De WAP 2.0 specificaties zijn te downloaden vanaf de internetsite van het WAP Forum.