Daarbij hoopt het samenwerkingsverband in de nieuwste versie kenmerkende onderdelen als animatie, streaming media en het downloaden van muziekfiles in het protocol te betrekken.

"De volgende versie van wap gaat twee hoogwaardige technologieën betrekken", zegt Michael Stort, lid van het WAP Forum. Deze technologieën zijn xHTML (extensible Hypertext Markup Language) en TCP (Transmission Control Protocol).

De nieuwe aankondigingen werden gedaan op een congres van het Forum in Hong Kong. Bij het WAP Forum zijn ruim 580 IT-leveranciers aangesloten. Daarnaast bezochten ruim 700 afgevaardigden van verschillende bedrijven en instanties het congres. Zij zullen volgens directeur Scott Goldman van het WAP Forum de komende tijd meer diensten en content voor WAP op de markt zetten. Volgens Goldman zal WAP opleven door de komst van 3G netwerken.

Goldman meent dat gebruikers nooit de totale bandbreedte van een 3G netwerk (384 Kbps) zullen gebruiken. Ze moeten de bandbreedte delen en daardoor krijgt elke WAP-gebruiker 20 tot 30 Kbps per apparaat, aldus Goldman. Hij verwacht ook dat I-Mode, de WAP-variant van het Japanse NTT DoCoMo, volgend jaar kan versmelten met WAP.