De contracten zijn nog niet helemaal rond, maar volgens WapMagic CEO Nick Haasnoot kan er niet veel meer misgaan. Het ontsluiten van informatie als Teletekst en andere publieke informatiediensten is belangrijk voor WapMagic, zegt Haasnoot. Het jonge bedrijf is officieel pas sinds januari actief.

Echt vlotten wil het nog niet met WAP. KPN Telecom is met M-info nog steeds de enige mobiele operator in Nederland met een WAP-dienst. "Binnenkort zullen ook alle andere mobiele aanbieders WAP-portalen lanceren", weet Haasnoot. "Allemaal werken ze met ons samen."

WAP mateloos populair?

Volgens WapMagic wordt veel gebruikgemaakt van de M-info diensten. Er zouden nu ongeveer 10.000 Nokia 7110 WAP-telefoons zijn verkocht. "Die genereren maandelijks enkele tienduizenden hits", zegt Stephan Tieleman oprichter en vice-president marketing en sales van WapMagic. Gedetailleerdere cijfers wil hij niet geven.

Tielemans verwacht, net als vele onderzoeksbureaus overigens, een explosie van het WAP-gebruik. "Eind dit jaar zullen er 150.000 mensen met een WAP-telefoon zijn. Nederland telt dan 10 miljoen mobiele bellers."

WapMagic helpt bedrijven bij het opzetten van diensten voor het Wireless Application Protocol (WAP). Het bedrijf ontwikkelt WAP-applicaties, biedt consultancy en host de diensten.

WapMagic is, zoals het een jong internetbedrijf betaamd, niet winstgevend. Met de opdrachten die het bedrijf krijgt van klanten als uitgever VNU en persbureau ANP zijn maar kleine bedragen gemoeid. "Voor een eenvoudige applicatie ben je met 10.000 gulden klaar", legt CEO Haasnoot uit.

ERP en CRM via WAP

Diensten als teletekst beschikbaar maken via WAP is leuk, maar niet voldoende voor WapMagic. Het bedrijf maakte vandaag op bekend een overeenkomst gesloten te hebben met Redwood. Dat Nederlandse softwarebedrijf bouwt een 'webschil' om bedrijfskritische applicaties, als ERP en CRM, van bijvoorbeeld SAP en Oracle.

Door de samenwerking met WapMagic kunnen bedrijven die interne applicaties nu ook via WAP beschikbaar maken. Dergelijke mogelijkheden zijn voornamelijk bedoeld voor personeel dat steeds onderweg is. Volgens Tieleman zullen de eerste klanten binnen twee maanden hun personeel hebben uitgerust met WAP-telefoons en het interne netwerk hebben ontsloten.Eerdere relevante berichten: XS4ALL opent eigen WAP-gateway (23 februari 2000) M-info brengt het WWW via MMM op de GSM