Consumenten in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Frankrijk en Duitsland kunnen via de site albums downloaden van artiesten als Madonna en de Red Hot Chilli Peppers. De gedownloade mp3-bestanden kunnen vervolgens worden afgespeeld op vrijwel alle mediaspelers, inclusief Apple's iPod, meldt de BBC.

Meer flexibiliteit

7digital.com is de eerste Europese site die muziek aanbiedt van Warner die niet is voorzien van drm, oftewel Digital Rights Management. Eind vorig jaar besloot Warner, in navolging van haar concurrenten Universal, EMI (en vooruitlopend op Sony BMG) om te stoppen met drm om tegemoet te komen aan de consumenten die meer flexibiliteit verlangden: "Wij denken dat de verkoop van muziek zal toenemen als je consumenten de garantie geeft dat de nummers die zij kopen op elk apparaat zijn af te spelen dat zij in huis hebben", aldus Michael Nash, vicepresident digital strategy en business development van Warner Music Group.

Alleen in Verenigde Staten

De platenmaatschappij maakte haar beslissing bekend door eind vorig jaar een contract te tekenen met online warenhuis Amazon, om muziek aan te kunnen bieden in mp3-formaat waarop geen drm berust. Op dit moment is deze service alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Amazon is van plan om deze dienst op korte termijn wereldwijd uit te rollen. De nieuwe ontwikkeling moet een aardverschuiving veroorzaken in het online muzieklandschap dat nu nog vooral wordt gedomineerd door Apple's iTunes. Via deze dienst wordt muziek verkocht in een formaat dat alleen kan worden afgespeeld op muziekspelers van Apple zelf.

iTunes voelt concurrentie

Apple voelt de hete adem van de drm-vrije concurrentie in haar nek, en lanceerde vorig jaar zelf een DRM-vrije dienst, genaamd iTunes Plus. Via deze dienst worden vooralsnog echter alleen liedjes van EMI aangeboden. Concurrent 7Digital.com heeft naast het contract met Warner echter ook al een deal met EMI en is in onderhandeling met BMG en Universal, hetgeen ervoor kan zorgen dat de site alle vier grote maatschappijen kan aanbieden.

Van groot belang

Volgens James Bates van onderzoeksbedrijf Deloitte is de deal tussen 7Digital.com en Warner Music 'van groot belang' voor de muziekindustrie in het algemeen: "Deze aankondiging zou wel eens de doorbraak kunnen zijn van een algemene beweging richting een drm-vrije markt!"