Terwijl de unaniem aangenomen motie-Vendrik zich vooral gelukkig mag prijzen met adhesie via lippendienst, kan ik inmiddels mijn werk niet meer doen op rechtspraak.nl. Deze pagina werkt alleen met het inmiddels voor de Mac niet meer ondersteunde IE. Dat deze browser in 2005 volgens onderzoek 98 procent van de tijd zo lek als een mandje was en dus onveilig is, mag de pret niet drukken. De rechtbanken leveren kennelijk liever een veilige maatschappij op basis van emotie en niet op basis van feiten.

Amsterdam sponsorde Microsoft met een contract tegen de wil van de gemeenteraad in. De politici waren zo pissed dat dit leidde tot een procedurele spanking en de verantwoordelijk VVD-wethouder kon uiteindelijk niet eens meer haar eigen partij overtuigen dat het wegmoffelen van open-sourcesoftware toch echt de juiste weg was. Andere voorbeelden zouden dit beeld nog kunnen versterken en natuurlijk zal de verdediging van OSOSS komen dat apetrots presenteert hoe op het drielandenpunt wel een handje vol desktops wel met OpenOffice.org staan. Typisch gevalletje winning the small battle and losing the war.

Ipodje kopen?

Want wat gebeurt er op ministerieel niveau? Daar bedenkt het stelletje pennenlikkers dat het wel tijd wordt dat de jeugd aan normen en waarden gaat doen. En dus wordt de website watvooreikelbenjij.nl in het leven geroepen. Dit is een initiatief van het Ministerie van Justitie (mijn boezemvriend Donner en populair sinds de vergeten aanbesteding in 2004 voor overheidsdesktops) en Binnenlandse Zaken (Remkes). De site moet jongeren bewust maken van het mijn en dijn.

Daarom prijkt er een schitterende poll waarin wordt gevraagd of men een bloedjenieuwe Ipod van een vriend tegen fors gereduceerde prijs zou kopen. Tuurlijk want die vriend draait waarschijnlijk Linux en heeft geen Itunes en ikke heb nu een Mac dus kan hem wel aan Itunes knopen. Hebben dat ding!

Natuurlijk snap ik de suggestieve lading ook wel: dat ding is gejat enne dat mag niet in Nederland. Nou ja, jij mag dat niet en moet je aan de wet houden! Wil je je aan God noch Gebod storen dan moet je echt bij de overheid werken. Dan kun je rustig vergeten dat adverteren op overheidssites niet is toegestaan. Dan mag je zomaar de motie-Vendrik voor open standaarden en open-source die vanaf 2006 dwingend is, negeren en de website volhangen met MSN. U weet wel dat gesloten protocol van Microsoft. Over dat laatste bedrijf gesproken: heeft u het in Nederlands juridisch compleet overbodige copyright gezien? Piet-Hein heeft kennelijk onwaarschijnlijk scherp onderhandeld - toen Johan even een sjekkie stond te draaien - dat het eigendom niet bij de staat ligt, maar bij onze vrienden uit Redmond. Wel dokken, geen eigendom: kijk, da's pas de open-sourcegedachte in werking.

Zoek de boef

Snapt u de logica van de overheid niet meer? Ik zal het u uitleggen. Wil je criminaliteit aanpakken dan kun je dat het beste met boeven doen. Microsoft heeft al de nodige veroordelingen voor monopolisme achter de rug en mag langzamerhand wel eens bestempeld worden als draaideurcrimineel. Dat zij de site met hun technologie maken is dan ook logisch. Ook mag het u dan niet langer verbazen dat de gebruikte standaarden net zo gesloten zijn als de celdeur van Ernst Louwes tijdens de paasdagen. Kenmerk van protectionisme. Transparantie speelt eventjes geen rol.

En de keuze voor het reclamebureau PPG HJWT dan? Ach, ook die is waarschijnlijk weloverwogen. In 2003 waren ze in de race voor een prijs van Jack Spijkerman voor het kopiëren van een Japans televisiespotje en dit 'vernederlandst' op de markt te brengen. Zelf ken ik dat bureau uit hetzelfde jaar toen ze zonder mijn toestemming een artikel besloten te kopiëren en in een blaadje van Schiphol afdrukten. Toen ik die auteursrechtenschending ontdekte omdat ik dat blaadje ook kreeg, probeerden ze me met een boekenbon af te poeieren. Al met al een expert op het gebied van 'mijn en dijn'.

De open-sourcefetisjist zal wel weer boos zijn, maar ik snap deze voortvarende overheid helemaal. De burger moet braaf zijn en zich aan alle regeltjes houden. Op de ministeries is het ondertussen een heerlijk losbandig feest, waar moties, eerdere veroordelingen en reputatie niet meetellen. Wil je ook lekker uit je dak en heb je jezelf gevraagd: wat voor eikel ben jij? Ga dan snel naar: http://www.werkenbijdeoverheid.nl/ Brenno de Winter is medewerker van Webwereld.