Veel populaire webdiensten bieden application programming interfaces (api) aan om buitenstaanders eenvoudig met hun dienst te laten communiceren. Op api-status.com houdt WatchMouse nu de 26 belangrijkste in de gaten. Het gaat onder andere om Google Search, Google Maps, Bing, Facebook, Twitter, SalesForce, YouTube, Amazon, eBay, PayPal en Wikipedia.

De site controleert of de api van een bepaalde dienst nog antwoord geeft. Als dit niet het geval is, verandert de status van de desbetreffende api op de dashboardpagina van WatchMouse. Naast de status wordt er op de site een overzicht geboden van de uptime, de tijd dat de dienst werkt, van de api's. Dit wordt ook weergegeven als een percentage. Daarnaast is er een overzicht van zeven dagen en worden de prestaties van api's per land weergegeven.

Google, Amazon en Yahoo

Volgens WatchMouse presteren de api's van Amazon, Google en Yahoo het best. Die hebben 100 procent uptime gehaald tussen 16 december 2009 en 16 januari 2010. De slechtste api's zijn die van Vimeo, Foursquare en Yammer, waarbij Yammer 96,06 procent uptime haalde. Elke uptime van onder de 99 procent wordt in het algemeen aangemerkt als 'slecht'.

WatchMouse monitort de api's omdat de gevolgen wereldwijd groot zijn als er een niet goed functioneert. "Als deze diensten langzaam of down zijn kan dat een wereldwijd domino-effect veroorzaken", zegt Mark Pors, cto and mede-oprichter van WatchMouse.

De monitor geeft een api vier seconden de tijd om te reageren. Volgens Pors is dat vrij lang omdat veel mashupsites continu gebruik maken van meerdere api's van verschillende webdiensten.