Het meisje uit Aalst kocht onlangs online een single van de arties Peter Evrard, de Belgische winnaar van Idols. Zij deed dat via de site van platenmaatschappij BMG, zo meldt Het Laatste Nieuws. Zoals gebruikelijk bij legale diensten was dit wma-bestand beschermd met drm-technologie (digital rights mangagement).

Voor BMG was het hierdoor een fluitje van een cent om de aanbiedster rechtstreeks op te sporen, zonder hiervoor de medewerking van een provider in te schakelen. Net als in Nederland zijn Belgische providers tot nu toe niet happig om aan de verzoeken van de muziekindustrie gehoor te geven. Zij doen dit alleen als er een gerechtelijk bevel is.

Dit zou nu niet meer nodig zijn. De methode werkt uiteraard alleen met beveiligde bestanden. Het meisje liet haar persoonsgegevens bij BMG achter. Bij gewone mp3-bestanden heeft de muziekindustrie slechts beschikking over het ip-adres.

De ouders van het naïeve meisje kregen een aangetekende brief van BMG waarna ze het nummer hebben verwijderd. Voor de platenmaatschappij was hiermee in dit geval de kous af. De directeur van BMG België zegt echter tegenover Het Laatste Nieuws dat de industrie nu een 'krachtig wapen' heeft in de strijd tegen piraterij.