De Nederlandse waterschappen en Logica zijn op voet van oorlog uit elkaar gegaan, nadat de ontwikkeling van een nieuw systeem om belasting te innen en een gezamenlijke database faliekant mislukte. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten waarover de Volkskrant zaterdag berichtte.

Vier jaar ruzie

In 2007 gunde het waterschapshuis, de koepel van alle 26 waterschappen de opdracht aan Logica. Maar vier jaar later is er geen systeem. De waterschappen hebben in arren moede de stekker eruit getrokken en alle banden met Logica verbroken.

Geen van de partijen wil officieel reageren. Een bestuurder van het waterschap Veluwe wil wel reageren, hij is woedend. “Ik zal niet rusten voordat ik weet wie hiervoor verantwoordelijk is", aldus René Oudega tegen de krant.

5 miljard per jaar weg

De schade van het jongste debacle kan oplopen tot zo'n 25 miljoen euro. Het zoveelste voorbeeld van een ict-drama bij de overheid. Andere recente voorbeelden zijn DigiNotar, het UWV, de belastingdienst, de politie en de gemeente Amsterdam. Volgens de Rekenkamer verdwijnt er jaarlijks zo'n 5 miljard euro gemeenschapsgeld door het putje vanwege mislukte ict-projecten.