De populaire turn-by-turn kaartenapplicatie Waze start een platform waarbij lokale bedrijven 'GPS-reclame' kunnen inkopen. Voor een bepaald bedrag kunnen adverteerders een plekje op de GPS-kaart kopen. Gebruikers van de mobiele applicatie krijgen op precies die plek de boodschap op hun smartphone te zien.

'Selectie van reclame'

Volgens Waze, dat sinds 2009 in Nederland gratis kan worden gebruikt op Android en iOS, is het niet te bedoeling dat gebruikers onderweg van alle kanten bestookt worden met reclame. Het bedrijf schrijft in de aankondiging een algoritme te gebruiken waarmee een selectie van winkels wordt gemaakt voor de gebruiker, die hen bijvoorbeeld onderweg naar hun werk aanbiedingen doet.Adverteren op basis van locatie wordt gezien als de toekomst. Bekende toepassingen zijn Facebook (incheck-functie) en Google (locatiegerichte reclame), wat al veel privacyvoorvechters tegen de borst isgestuit. Adverteren binnen een GPS-applicatie is een hele nieuwe optie voor lokale bedrijven, die met argusogen zal worden bekeken door de mobiele industrie, die druk op zoek is naar een effici├źnte toepassing voor locatie-gerichte mobiele reclame.

App heeft sociale functies

Waze is een gratis en populair alternatief voor de kaartenapplicaties Google, Apple en Nokia . Naast kaartinformatie geeft de app ook turn-by-turn stemgeleide navigatie via GPS en is er de functie waarmee gebruikers elkaar actueel op de hoogte houden van files en overige verkeersinformatie. De data wordt op deze manier steeds rijker bij meer gebruikers ('crowdsourced traffic information').

Waze heeft er daar inmiddels ruim 30 miljoen gebruikers van. De app werd door Apple-baas Tim Cook onlangs nog genoemd als waardig alternatief voor het gebrekkige eigen Maps voor iOS.