Onderdeel van de verklaring (pdf) is het grondrecht van toegang tot het internet voor iedere wereldbewoner. Daarnaast streeft het communiqué naar een digitaal onderlegde populatie in het jaar 2020 en wordt overheden opgedragen om fors te investeren in breedband infrastructuur.

Niet bindend

Hoewel het niet om een verdrag gaat - en daardoor ook niet bindend is - hoopt de organisatie van WCIT dat het beleidsdocument tot wereldwijd tastbare resultaten leidt. De verklaring, dat werd gepresenteerd door demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven, bevat oplossingen voor een viertal mondiale opgaven: de terugkeer van een duurzame economische groei en ontwikkeling, het energievraagstuk, verbetering van de kwaliteit van leven en het omgaan met globalisatie.

“Ik hoop dat deze verklaring inspireert om ICT beter toe te passen”, liet Van der Hoeven weten. “Het is een ambitieus plan, maar het zijn bereikbare doelen.” Ze liet gedurende haar presentatie een 70-tal projecten zien die al bezig zijn met de implementatie van de speerpunten die in het document tot uitdrukking komen. “Ze besparen geld, helpen conflicten te voorkomen, gaan de gevolgen van klimaatverandering tegen of helpen de Derde Wereld”, lichtte ze hierbij toe.

Over twee jaar resultaten

Van der Hoeven sprak de verwachting uit dat de inhoud van de verklaring wordt meegenomen op de G20-tops die komende maanden in Toronto en Seoul worden gehouden. De aspiraties van het beleidsdocument moeten op de volgende WCIT-conferentie vertaald zijn in zichtbare resultaten. Deze bijeenkomst wordt in 2012 in het Canadese Montreal georganiseerd.

Donderdag was de laatste dag van WCIT in de RAI in Amsterdam. Tijdens dit drie dagen durende congres, georganiseerd door The World Information Technology and Services Alliance (WITSA), kwamen 280 vooraanstaande sprekers uit verschillende landen aan het woord, waaronder Prins Willem-Alexander, Neelie Kroes en Intel ceo Paul Otellini. Het tweejaarlijkse evenement trok ongeveer 3000 bezoekers en werd voor het eerst in zijn historie in Nederland gehouden.