Crowdfundingsite Kickstarter komt met een gelikt jaaroverzicht. Nog nooit is er zoveel geld bij elkaar geschraapt in één jaar tijd. Ongeveer 3 miljoen mensen waren bereid om 480 miljoen dollar te investeren.

Dat komt neer op 352,57 miljoen euro, bijna een miljoen euro per dag, of 670 euro per minuut. Ruim meer dan de 235 miljoen euro een jaar eerder, terwijl ook meer mensen meer dan één project steunden: 807.733 mensen. Uiteindelijk bereikten een kleine 20.000 projecten hun doel.

Niet alles lukt

In het overzicht zijn enkele opvallende projecten uiteengezet. Denk aan de Pebble-smartwatch die intussen op de markt is verschenen, of de Android-spelcomputer Ouya. Maar ook de lancering van een satelliet naar de ruimte, de Delorean-hovercraft of de door een fietser aangedreven helikopter.

Dat niet alles van de grond komt via crowdfunding, bewees de Ubuntu Edge met het falen op de vergelijkbare crowdfundingsite Indiegogo. Toch bewijzen beide websites dat het inzamelen van investeringen op het web tot grootse dingen kan leiden:

The Year in Kickstarter 2013