Nadat de eerste fase van Web2.0 ging om content die door de gebruiker is geproduceerd, zal in de toekomst nog veel meer geautomatiseerd worden. Computers geven straks onze activiteiten door dankzij bijvoorbeeld nieuwe sensortechnieken. Ook cloudcomputing neemt grote groepen straks werk uit handen, meent Bell.

Op het nieuwe media-evenement Picnic in Amsterdam hield Genevieve Bell, al jaren actief als antropoloog bij chipmaker Intel, deze week een lezig over onderzoeken naar online leugens. Bijna iedereen liegt over zijn leven op internet, op allerlei manieren, was de strekking van haar verhaal. En dat online liegen staat in schril contrast met de keiharde waarheid die is af te leiden uit alle apparaten die we meedragen. Zo verraden mobiele telefoons telkens waar we geweest zijn en met wie we contact hebben. Veel internetters scheppen er genoegen in op internet een schijn op te houden. "Sites als Twitter geven ook geen compleet beeld van wat mensen echt doen. Niemand op Twitter heeft het bijvoorbeeld ooit over masturbatie of menstruatie", vertelde Bell.

Na afloop van haar presentatie sprak Webwereld met Bell.

- Waarom zit je zelf niet op sites als Twitter?

"Het kost te veel tijd en energie om dat allemaal bij te houden. Dat is een groot probleem voor een groeiende groep internetters: alle Web 2.0-diensten vragen veel tijd en aandacht. Maar we bereiken het punt waarop mensen gaan afhaken, omdat ze dat er niet meer tijd in willen steken. Er is een trend zichtbaar waarbij mensen de mogelijkheid om offline te gaan als een bonus zien. De vakantieplekken die het meest in populariteit toenemen zijn de plaatsen zonder snel internet of een goede mobiele telefoondekking."

- Wat vind je van nieuwe gps-diensten die via de mobiele telefoon continu de locatie van gebruikers bekendmaakt?

"Dergelijke diensten zijn nog niet geavanceerd genoeg, want je locatie is niet het belangrijkste, de context is dat wel. Ik was deze week drie keer op het vliegveld van Frankfurt met elke keer met een ander doel. Bovendien willen we als gebruikers altijd een manier hebben om in bepaalde gevallen het systeem te misleiden. We willen doen alsof we ergens anders zijn. Dat moet mogelijk blijven."

- Kan technologie ook de context bij onze geografische locatie raden?

"Dat zit er wel aan te komen. Neem bijvoorbeeld de bewegingssensor in smartphones als de iPhone. Die meet de manier waarop het apparaat voortbeweegt of juist niet. Dus weet je telefoon of je staat te dansen, of je loopt, of dat je ergens zit. Dat is nog maar een eerste voorbeeld van een sensortechnologie die gaat helpen bij het raden van wat je aan het doen bent. De komende jaren gaat er op dit gebied veel gebeuren."

- Je hebt veel onderzoek gedaan naar privacy en identiteit. Waarom zie je die begrippen als een gepasseerd station?

"Beide begrippen zijn minder belangrijk geworden door internet. Mensen staan er ook steeds minder bij stil. Wat er wel toe doet zijn zaken als reputatie, authenticiteit en de toegang tot onze gegevens. De vraag: wat is nog echt? Die vraag is op internet steeds lastiger te beantwoorden. En we willen meer mogelijkheden om te bepalen wie wat van ons ziet op internet en ook in welke omstandigheden. Als je student was en daarna naar je eerste baan solliciteert, moet je bijvoorbeeld oppassen wat er nog uit je studententijd over je online staat."

- Op wat voor manieren nemen computers ons straks werk uit handen?

"Steeds meer zaken hoeven we niet meer handmatig op de computer te beheren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan providers die op afstand voor ons apparatuur updaten, of aan het online backuppen via cloud computing. Voor een grote groep mensen worden toepassingen van cloud computing heel interessant. Zij hoeven alleen maar te weten dat hun data altijd ergens beschikbaar is, niet hoe dat precies allemaal werkt. Je hoeft toch ook niet te weten hoe het elektriciteitsnetwerk werkt om ervan gebruik te maken?"

- Wat onderzoek je op dit moment bij Intel?

"We zijn bezig met een groot wereldwijd onderzoek naar het gebruik van thuisnetwerken, en hoe ze daar tegen aan kijken. Het onderzoek is nog niet helemaal klaar, maar het is al wel duidelijk dat mensen helemaal geen goed beeld hebben bij wat nu eigenlijk een thuisnetwerk is. Grote groepen realiseren zich niet eens meer dat Wifi ervoor zorgt dat ze overal in huis internet op hun laptop hebben en anderen denken al dat ze een thuisnetwerk hebben als alleen een kabel uit de muur naar de desktop gaat. In armere landen zien we dat mensen netwerken bouwen door bij elkaar op bezoek te gaan met externe harde schijven, omdat de bandbreedtes te laag zijn om te downloaden. In Egypte hebben bijvoorbeeld de meeste externe harde schijven om die reden handvatten: een harde schijf neem je mee naar een vriend."

- Wat wordt uiteindelijk de centrale plek in het thuisnetwerk?

"Dat kan wel eens de televisie gaan worden. Hier komt Intel toch nog om de hoek kijken, want Intel heeft samen met Yahoo sinds kort een platform voor tv-widgets ontwikkelt die internetcontent op de televisie tonen. Steeds meer tv-toestellen krijgen de komende jaren internet ingebouwd."