Het idee van een internetrijbewijs is niet de kronkel van de een of andere gek. Het is afkomstig van de Belg Robert Cailliau die heeft samengewerkt met Tim Berners-Lee aan de ontwikkeling van het World Wide Web. Momenteel is de Vlaming werkzaam bij het Zwitserse CERN waar hij zich bezig houdt met Web-communicatie.

Tegenover het Belgische e-zine De Cursor trekt Cailliau de vergelijking met het autorijbewijs: "We aanvaarden allemaal dat een auto een nummerplaat heeft en de bestuurder ergens geregistreerd staat. Waarom kunnen deze principes ook niet op Internet gelden?"

Cailliau ergert zich aan het feit dat er nu geen goede controle op het internetverkeer mogelijk is. Een internetdiploma zou laakbaar gedrag op het web moeten tegengaan. Door de commercialisering van internet is de aloude Netiquette volgens de Belg nogal ondergesneeuwd.

Het pleidooi voor een net-diploma dat je moet behalen alvorens te mogen surfen is overigens geen pleidooi voor een verregaande bemoeienis van de overheid, zo benadrukt de web-expert. Wie zich dan wel met het diploma en de controle zou moeten bezighouden, blijft vooralsnog onduidelijk.

De idealistische Cailliau hoopt dat het World Wide Web Consortium ( W3C) - waar zijn oude makker Tim Berners-Lee werkzaam is – zijn bizarre voorstel zal onderzoeken. W3C houdt zich bezig met standaarden voor het web.