Geregistreerde gebruikers van Sanoma's blogdienst krijgen dit te horen in een mail die de uitgeverij heeft verstuurd. Met "Belangrijk nieuws: verwijderen van inactieve weblogs" als subject schrijft het Weblog-team de gebruikers aan. Daarbij begint het meteen met een bekentenis: "De bereikbaarheid van Weblog.nl is de afgelopen weken onder de maat".

'Vertraagt de database'

De blogdienst heeft "een belangrijke oorzaak" daarvan echter al achterhaald: "het grote aantal inactieve weblogs", aldus de mail. "Deze blogs maken de database traag, waardoor laadproblemen ontstaan waar de actieve webloggers hinder van ondervinden."

Dus gaat de bezem nu door de database, om het prestatieniveau op te krikken. "Door het verwijderen van de inactieve blogs hopen wij een groot deel van de bereikbaarheidsproblemen van Weblog.nl op te kunnen lossen."

Deadline: 30 november

Dit verwijderen gebeurt per 1 december 2012. "De inhoud van deze inactieve weblogs wordt vanaf dat moment permanent gewist." Het Weblog-team trekt de vergelijking met "aanbieders van gratis mailaccounts, zoals Hotmail, die ook alle e-mailaccounts verwijderen die langer dan 9 maanden niet zijn gebruikt."

In de mail adviseert uitgeverij Sanoma de bloggers die hun inhoud op waarde schatten om vóór 30 november in te loggen op hun inactieve Weblog. "Hiermee verandert de status van je Weblog weer naar 'actief'." Daarmee wordt het deleten dus afgewend. Hierbij legt Sanoma grens wel vrij ruim: "Een inactief weblog is een weblog waar al langer dan 12 maanden niet op is ingelogd."

Misgelopen migratie

Die termijn komt grofweg overeen met het midden van de misgelopen migratie van Web-log.nl. Eind augustus 2011 is de Nederlandse blogdienst plots offline gegaan. De oorzaak bleek een vervroeging van de reeds geplande migratie, die door hostingpartner TypePad eenzijdig is ingezet door het uit de lucht halen van de toen bijna 400.000 blogs.

Weken later was de kwestie nog altijd niet opgelost, mede doordat de gedwongen overgang naar WordPress op flinke problemen stuitte. De back-up van de offline gehaald blogs bleek niet op orde, de hierdoor geforceerde handmatige datacontrole kostte veel tijd, en tussentijdse restores bleken blogs onvolledig en verkeerd online te zetten.

Volkskrant-blog meegesleurd

Uiteindelijk is de Nederlandse blogdienst bijna acht maanden bezig geweest met de overgang. In april 2012 is de migratie ten einde verklaard; met het toch niet oplossen van de laatste loodjes. Tussentijds is ook het blogplatform van de Volkskrant mede-slachtoffer geworden. Het opgeheven VKblog van die krant zou namelijk overgaan naar Web-log.nl.