Dit geeft het hernoemde Weblog.nl toe in een mail aan zijn bloggers, die Webwereld in handen heeft gekregen. Dat updatebericht van 28 december is een excuus aan de gedupeerde gebruikers van de Nederlandse blogdienst. De misgelopen migratie van het TypePad-platform naar WordPress heeft én veel langer geduurd dan gedacht én veel meer uitval en storingen opgeleverd. TypePad trok vervroegd de stekker uit zijn blogplatform.

Toch data verloren

In de excuusmail die bloggers nu krijgen van Weblog.nl, staat ook de bekentenis dat er toch data verloren is gegaan bij de noodgedwongen onverwacht ingezette migratie. Eerder heeft uitgeverij Sanoma al het boetekleed aangetrokken, maar al die tijd heeft de blogdienst verzekerd dat er geen gegevens zijn gewist of achtergebleven. Complete blogs, blogposts, afbeeldingen en video's die na geruime tijd migratie-ellende nog steeds niet online stonden, waren nog wel aanwezig bij het Nederlandse bedrijf, luidde de geruststelling.

Nu blijkt die mededeling niet te kloppen. “Helaas is echter gebleken dat we nog steeds technische problemen ondervinden. Bijvoorbeeld 13% van de blogs missen afbeeldingen (foto's en video's) die tijdens de migratie verloren zijn gegaan", schrijft business unit manager Leonard Bukenya in de excuusmail.

'Eind januari herstel'

Die data van Nederlandse bloggers is echter niet volledig zoek. De gegevens zijn alleen niet aanwezig bij Weblog.nl, maar nog wel bij voormalig faciliteerder TypePad. De 'complete' backup die de opgestapte partner eind augustus heeft opgestuurd, bleek eerder al niet op orde te zijn. Dat heeft Web-log.nl toen gedwongen een handmatige migratie door te voeren.

Bukenya schrijft nu: “Inmiddels heeft TypePad op 20 december dankzij juridische stappen van onze kant, bevestigd deze bestanden in zijn bezit te hebben en deze over te dragen aan Sanoma Media." Webwereld heeft hierover vragen uitgezet bij het bedrijf.

"De verwachting is dat de afbeeldingen half januari arriveren bij Sanoma Media. Dan zal de technische afdeling nog minstens 1,5 week nodig hebben om de bestanden te controleren op juistheid en volledigheid. Uiteindelijk is de verwachting dat uiterlijk eind januari alle media bestanden geïmporteerd zijn in de weblogs." Eerder heeft Sanoma het niet meer aangedurfd een geschatte einddatum te geven.

5 maanden

Gebruikers van Web-log.nl zijn in december 2010 geïnformeerd dat er op termijn een migratie naar een beter cms (content management systeem) zou plaatsvinden. In augustus 2011 is die overgang noodgedwongen ingezet, met het plots offline gaan van blogs. Die 'storing' heeft vele weken geduurd, waarbij blogs gemankeerd online zijn gekomen en weer offline zijn gegaan. Ook zijn al bestaande, lang lopende blogs ineens vervuild met startberichten voor nieuw aangemaakte blogs.