Web-log.nl (tegenwoordig officieel Weblog.nl) geeft bloggers die al een tijd niet hebben ingelogd een maand uitstel voor het definitieve deleten van hun blogs. De door migratiemalaise geplaagde Nederlandse blogdienst van uitgeverij Sanoma heeft medio november per mail aangekondigd dat het oude blogs per 1 december verwijderd. Dit dient om het prestatieniveau van de hele bogdienst op te krikken.

'Oude blogs vertragen database'

In de nieuwe mail, die donderdagnacht 7 december is verstuurd met de nieuwe delete-deadline, stelt Web-log.nl dat de bereikbaarheid van de dienst de afgelopen weken onder de maat was. "Een belangrijke oorzaak hiervan is het grote aantal inactieve weblogs. Deze blogs maken de database traag, waardoor laadproblemen ontstaan waar de actieve webloggers hinder van ondervinden."

Webwereld-lezer en blogger Jeroen Mirck wist bij de waarschuwing van november te melden dat Sanoma deze maatregel al in oktober had aangekondigd, maar alleen op het eigen blog. Enkele weken later zijn geregistreerde bloggers dus per mail gewaarschuwd, maar niet alle - huidige en voormalige - gebruikers blijken die mail te hebben ontvangen.

Bezoek ingezakt

Mirck is toen getipt door protestblog Uitwijkpost die het prestatie-argument van Web-log.nl heeft ontkracht. "Sanoma beklaagt zich over een trage database, maar dat is vreemd: Uitwijkpost laat zien dat het bezoek aan Weblog.nl sinds de migratie substantieel is ingezakt, dus zou de overlast veel kleiner moeten zijn na ruim een jaar geleden."

De door Web-log.nl nu opnieuw aangekondigde delete-actie geldt voor blogs "waar al langer dan 12 maanden niet op is ingelogd", aldus de mail. "Daarom zullen alle inactieve weblogs per 28 december 2012 definitief worden verwijderd."

Inloggen of kwijtraken

"De inhoud van deze inactieve weblogs wordt vanaf dat moment permanent gewist. Je kunt dit vergelijken met aanbieders van gratis mailaccounts, zoals Hotmail, die ook alle emailaccounts verwijderen die langer dan 9 maanden niet zijn gebruikt", licht de blogdienst toe.

"We begrijpen goed dat de inhoud van een weblog waardevol is. Heb je zelf een Weblog dat je al langer dan een jaar niet hebt gebruikt, maar wel graag online wil laten staan? Log dan voor 27 december 2012 in op je inactieve Weblog. Hiermee verandert de status van je Weblog weer naar 'actief'."