Uitgeverij Sanoma laat dit aan de bloggers weten in een e-mail die het deze week heeft uitgestuurd. “Tot onze enorm grote spijt moeten we je helaas mededelen dat het afgelopen week duidelijk is geworden dat het niet gaat lukken missende bestanden/foto's/filmpjes etc terug te plaatsen", luidt het bericht.

Onherstelbaar beschadigd

“Alle beschikbare bestanden die oké waren zijn teruggeplaatst. Het overige aan bestanden is helaas onherstelbaar beschadigd geraakt", meldt Web-log.nl (tegenwoordig Weblog zónder streepje geheten) nu aan zijn gebruikers. De gratis blogdienst van Sanoma zegt geen oplossing te hebben en biedt "oprecht en welgemeend onze excuses hiervoor aan!".

De vervroegd afgedwongen migratie van Web-log.nl naar een ander blogsysteem en hoster heeft al vele problemen veroorzaakt. Eerst zijn de op Web-log.nl gehoste blogs plots offline gegaan, daarna zijn ze lange tijd offline gebleven, om vervolgens met veel tegenslagen en ook gebreken geleidelijk aan weer online te verschijnen.

De gebreken zaten onder meer in ontbrekende elementen van de blogs, zoals mediabestanden. Eind februari wist de helpdesk van Web-log.nl nog te melden dat de import van de missende mediabestanden op 90 procent zat. Die mededeling was de officieel laatste op het Help-forum van de oude url (Web-log.nl mét streepje).

Boze bloggers

Nieuwe updates over de migratie zouden voortaan verschijnen op het eigen weblog van de helpdesk. Daar valt echter weinig te vinden. De enige concrete nieuwe migratiemelding is van 7 maart dat de import van mediabestanden is afgerond.

De diverse stappen in de migratie en de gebrekkige communicatie erover door het bedrijf hebben bij veel bloggers ergernis opgewekt. Het nu opgeven van de ontbrekende bestanden werpt opnieuw olie op het vuur. Het is “duidelijk dat de verhaaltjes van de laatste maanden, sinds augustus 2011, verhaaltjes waren", schrijft Uitwijkpost, een blog voor voormalige Web-loggers.