Web-log.nl wacht nog met het live zetten van die 160.000 gemigreerde blogs. Uitgeverij Sanoma vreest namelijk dat bloggers meteen content gaan toevoegen als ze online gaan. Dan zou er veel servercapaciteit worden ingenomen, die nou juist nodig is voor de verdere migratie van de bijna 400.000 blogs. Dit meldt productmanager Coen Wesselman van Weblog.nl in een recente update aan zijn gebruikers.

In een update van maandagmiddag voegt hij daar aan toe dat er afgelopen weekend meer blogs zijn 'klaargezet'. Hoeveel dat er zijn, kan de productmanager echter niet zeggen. "Wij wachten op informatie uit Amerika. Zodra er meer bekend is, melden we dat hier." Wesselman kondigt wel alvast aan: "De volgende update ontvangen jullie dinsdag 13 september om 16:00 uur".

Van Typepad afgedwongen

Het blogplatform moest de software van Typepad onlangs noodgedwongen inruilen voor WordPress. De Amerikaanse aanbieder van Typepad had vorig jaar al het contract met Sanoma opgezegd, maar de overstap is plots vervroegd inzet. Vervolgens is de migratie gierend uit de hand gelopen. Bijna 400.000 blogs, waaronder ook betaalde, gingen uit de lucht. Inmiddels zijn de blogs op Web-log.nl alweer drie weken offline.

De bedoeling was dat bij het omzetten alle blogs gewoon online zouden blijven. Sanoma zou de gemigreerde blogs alvast onzichtbaar online zetten. Vervolgens was het een kwestie van de domeinen omzetten en alles zou live gaan op het nieuwe platform (WordPress).

Back-up opgestuurd

Typepad is om onduidelijke redenen eerder afgehaakt. De stekker is uit het blogplatform onder Web-log.nl getrokken Wel heeft het Amerikaanse bedrijf een complete back-up aan Sanoma gestuurd.

Maar die backup bleek niet in orde. Vijf procent van de gegevens was beschadigd, waardoor automatische migratie niet tot de mogelijkheden behoorde. De weblogdienst moest handmatig de corrupte delen opsporen en alle blogs naar Wordpress overzetten.

De belofte dat voor het einde van de afgelopen week alles online zou staan, is niet ingelost. Een enkele blogger meldt dat zijn site is weer (deels) online is, zij het zwaar verminkt. “Alle logs van de laatste drie maanden zijn nog steeds weg. Plaatjes zijn (in elk geval deels) ook weer terug, sinds gisterennacht. YouTube-filmpjes nog steeds verdwenen."

'Alles kwijt'

Voor anderen is het verlies van de blogs extra pijnlijk: “En zo ga ik als docent op de middelbare school mijn tweede lesweek in zonder lesmateriaal. Ik heb helemaal niets meer, letterlijk alles: lesstof, voorbeelden, huiswerk, alles dus, staat op een betaald pro-account bij web-log. Mij werd van tevoren verzekerd dat web-log een eigen back-up heeft, en ik niet zelf hoefde te back-uppen, dus heb ik mijn 17 websites niet zelf geback-upt. Ik weet me werkelijk geen raad meer van de zenuwen en boosheid. Als dit nog langer gaat duren of mislukt, moet ik voor twee vakken het hele lesprogramma opnieuw schrijven en online zetten. Dat is weken werk."

Een andere blogger merkt op: “En dan begint het nog maar net: bloggen op een compleet nieuw platform waarvoor de infrastructuur dan nog maar net klaar is. Alle kinderziektes, storingen, etc. die bij een nieuwe infrastructuur horen, zullen zich dan pas openbaren, dus nog meer problemen en ergernissen…"

Bloggers stappen over

Veel bloggers zijn inmiddels verder gaan bloggen op andere platformen, zoals Blogspot van Google. Een groot deel van de Web-log.nl-gebruikers heeft echter geen eigen back-ups gemaakt. Zij moeten maar wachten tot hun blogs weer online verschijnen. Wanneer dat het geval zal zijn, durft Sanoma niet te zeggen.