“Hallo wereld!: Welkom bij Weblog.nl. Dit is je eerste bericht. Wijzig of verwijder het, en dan ben je klaar om te starten met je site!" Deze automatisch geplaatste blogpost vervuilt vele blogs die al sinds jaar en dag bestaan, maar die de afgelopen weken offline zijn geweest door de aanhoudende migratieproblemen van het Nederlandse blogplatform van uitgeverij Sanoma.

Ook twitter, rss

Het welkomstbericht komt van het nieuwe WordPress-platform waar Web-log.nl naartoe is gemigreerd. De 'Hallo wereld'-post komt ook automatisch door op Twitter, als gebruikers ooit hun blog hebben gekoppeld aan hun Twitter-account. Hetzelfde geldt voor rss-feeds. Bloggers reageren verbaasd en ook geïrriteerd op de automatische plaatsing van de welkomstpost op hun blogs.

Niet te wijzigen

Bovendien blijkt het bericht niet te kloppen. De blogs zijn namelijk nog altijd niet goed toegankelijk, waardoor het wel online staande startbericht niet te wijzigen of te verwijderen is. Inloggen kan niet, e-mails over nieuwe inlog zijn niet verstuurd of niet aangekomen. “Beetje fopspeen", concludeert een twitteraar.

In de update van vrijdag heeft Web-log.nl wel gemeld dat gebruikers inderdaad geen mail hebben gekregen en niet kunnen inloggen. “Dat kan kloppen. Omdat er nog problemen zijn, versturen we nu geen e-mails." Dat is maandag en dinsdagochtend nog altijd het geval, maar sommige blogs zijn al wel live gegaan, mét automatisch geplaatst - en doorgeplaatst - welkomstbericht.

Stilte

Het is niet bekend wanneer bloggers weer echt toegang hebben tot hun blogs op Web-log.nl (nu officieel zonder streepje). De mededelingenpagina van het blogplatform heeft dinsdagochtend nog altijd geen nieuwe meldingen sinds afgelopen vrijdag. Een statusmelding over de misgelopen migratie en het naderende live gaan zou eigenlijk gistermiddag komen, maar dat is uitgesteld, waarna de nieuwe deadline ook niet is gehaald.

Verder blijkt de zoekfunctie voor blogs nog niet te werken. Een zoekopdracht invoeren levert de foutmelding op: “Not Found. Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help."

De overzichtspagina van het deels online gekomen blogplatform toont dinsdagochtend nog altijd 'vulteksten': Klik voor groot