“Beste webloggers, De datamigratie is afgerond en dat betekent dat vrijwel alle weblogs live staan", verklaart Web-log.nl in een statusupdate die dinsdagmiddag om 16:59 live is gegaan. Een eerder beloofde update op maandagmiddag is nooit verschenen. Het blogplatform van uitgeverij Sanoma is weer grotendeels online na 4 weken offline te zijn geweest.

Bugs oplossen

De voorheen gebruikte blogdienst Typepad heeft namelijk plots de stekker eruit getrokken. Dat Amerikaanse bedrijf heeft het blogplatform offline gehaald en een back-up van de blogs opgestuurd naar Web-log.nl. Een al geplande migratie naar WordPress is daardoor flink misgelopen. De problemen voor Web-log.nl zijn nu echter nog niet voorbij.

“Op dit moment zijn we de bugs aan het oplossen", melden de beheerders. “Om een goed beeld te krijgen van alles wat nog aandacht nodig heeft hebben we jouw hulp nodig. Mis jij jouw weblog of de berichten op je weblog, mail dit dan naar de Weblog Helpdesk via [email protected] (vermeld duidelijk om welk weblog het gaat)."

'Zien waar het fout gaat'

“Deze informatie is heel belangrijk voor ons, omdat we dan precies kunnen zien waar het nog niet goed gaat. Ook horen we het graag als je tegen andere problemen aanloopt. Dus meld dit bij ons, dan kunnen we daar direct actie op ondernemen."

De oproep voor foutmeldingen heeft alvast een uitzondering: “Het ontbreken van afbeeldingen is bekend, dus dat hoef je niet te melden. De ontbrekende afbeeldingen worden bij Typepad opgehaald en toegevoegd."

Geleidelijk aan mailen

Bloggers hebben gisteren nog luidkeels geklaagd dat ze geen mail hebben ontvangen met nieuwe inloggegevens. Die klachten werden geuit na het automatisch opduiken van 'Hallo wereld'-posts op hun blogs. Het gemis aan inlogmogelijkheid geldt vandaag nog altijd.

“Heb je een e-mail ontvangen, dan kan je aan de slag met jouw weblog. Niet alle gebruikers hebben een mail ontvangen. Er staan nog een groot aantal mails klaar om verzonden te worden. Het verzenden van de mail hebben wij opzettelijk stopgezet om de database minder te belasten. Morgen worden er weer e-mails verzonden", aldus de melding van gisternamiddag.

Niet alles live

Overigens is Web-log.nl niet volledig terug. “Enkele weblogs - 13.695 om precies te zijn - geven nog problemen en staan niet live. Van deze blogs zijn de e-mailadressen niet bekend." Dat ontbreken van mailadressen voor contact met die bloggers hoeft overigens niet aan Web-log.nl zelf te liggen. Gebruikers kunnen ooit incorrecte contactgegevens ingevoerd hebben.

In totaal telt het Nederlandse blogplatform bijna 400.000 blogs. Een aantal bloggers is door de aanhoudende problemen afgehaakt. Sommigen melden hun opstappen in een eerste post nu Web-log.nl weer online is.