De site is opgericht door de Nederlandse applicatiebouwer Share Force en is bedoeld om de discussie aan te zwengelen rond de verouderde browser. Door rigoureus te stopppen met ontwikkelen voor IE6, zetten webbouwers een heel aantal bedrijven en daarmee potentiële klanten in de kou. Dit is niet de goede weg, redeneert directeur en initiatiefnemer René de Kat.

"Bij sommige bedrijven wordt de browser nog gebruikt op de werkvloer, zoals bij Interpolis. Dat kun je natuurlijk niet negeren, want dan sluit je een grote groep mensen uit", aldus De Kat tegen Webwereld. Hij wil het proces geleidelijk laten verlopen. Volgens wijstoppenniet.nl gebruikt nog zo'n 13 procent van de Nederlanders IE6.

Incompetente beheerders

Wel vindt hij dat IE6 ook bij deze bedrijven er uiteindelijk uit moet. De Kat wil graag de discussie aangaan met systeembeheerders van bedrijven waar nog IE6 gebruikt wordt om hen te overtuigen over te stappen op een modernere browser. "Wij straffen eindgebruikers niet voor incompetente beheerders", staat te lezen op wijstoppenniet.nl.

De Kat: "In dat opzicht verschillen wij niet zoveel van WijStoppenOok.nl." Op die site hebben de meer dan 1.000 Nederlandse webontwikkelaars zich verzameld die niet meer willen ontwikkelen voor IE6. Het initiatief is begonnen in navolging van Google, die de ondersteuning voor die versie van Internet Explorer staakt.

Ondersteuning blijven bieden

"Als een klant wil dat wij deze browser ondersteunen, wie zijn wij dan om te zeggen dat we dat niet meer doen?", vraagt De Kat zich retorisch af. Zijn initiatief mag wel op wat minder aandacht rekenen dan wijstoppenook.nl. Tot nu toe heeft wijstoppenniet.nl ongeveer tien aanmeldingen, waaronder ov-site 9292ov. Ongeveer acht procent van het verkeer van die site is afkomstig van IE6-gebruikers, aldus De Kat. Dat komt neer op 582.000 bezoekers per maand met IE6.

De Kat snapt de frustraties die komen kijken bij het moeten programmeren voor IE6, hij is zelf ontwikkelaar geweest. Maar volgens hem moet je als webbouwer wel rekening blijven houden met tegengestelde belangen bij klanten.