In een brief (pdf) schrijven de vier technologiebedrijven dat clausule 17 in het wetsvoorstel Digital Economy Bill innovatie op ict-gebied in de weg zit. Die clausule geeft de Britse regering extra bevoegdheden om de copyrightwet aan te passen.

eBay, Facebook, Yahoo en Google vrezen dat de bevoegdheid gebruikt wordt om online diensten technische maatregelen op te leggen, of om de monitoring van gebruikersgegevens te verhogen, zelfs wanneer geen illegale praktijken hebben plaatsgevonden. "Dit zou innovatie ontmoedigen en onnodige kosten veroorzaken", schrijven de vier bedrijven, die clausule 17 uit het wetsvoorstel geschrapt willen zien.

Schending van auteursrechten

Clausule 17 werd onlangs toegevoegd aan een groot pakket aan wetsvoorstellen om Groot-Brittanni├ź digitaal voort te stuwen. Her en der wordt gespeculeerd dat de clausule gebruikt zal worden voor het invoeren van nieuwe straffen voor schending van auteursrechten, maar ook het toekennen van opsporingsbevoegdheden aan de rechtenhouders, zoals de platen- en filmmaatschappijen.