Zelfs voordat voorganger Squirrelfish het tot een volledig product heeft geschopt komt ontwikkelaar WebKit al met een supersnelle opvolger: Squirrelfish Extreme (SFE). De snelheid ligt twee keer zo hoog als in voorganger Squirrelfish en maar liefst tien keer zo hoog als in WebKit 3.0, wat nog geen jaar oud is. Squirrelfish is een open source JavaScript-engine en wordt onder meer gebruikt door Apple's webbrowser Safari.

Eerder dit jaar introduceerden WebKit en Firefox grote aanpassingen aan hun JavaScript engines, waarbij de snelheid aanzienlijk werd verbeterd. Vervolgens presenteerde het WebKit team in juni van dit jaar Squirrelfish, een compleet nieuwe JavaScript engine die nog hogere snelheden garandeerde. Daarna introduceerde ook Mozilla een nieuwe Javascript engine met de naam Tracemonkey, die later dit jaar in Firefox 3.1 zal worden geïmplementeerd.

Squirrelfish geeft concurrentie het nakijken

Google bracht zijn eigen webbrowser Chrome uit, inclusief een eigen razendsnelle JavaScript-engine, V8. Hoewel Chrome gebruik maakt van WebKit rendering, beschikt het over een eigen V8 JavaScript engine. Analisten becijferden dat V8 een serieuze bedreiging vormt voor Silverlight van Microsoft en Flex van Adobe.

Met de introductie van Squirrelfish Extreme worden zowel Tracemonkey als V8 alweer voorbijgestreefd, meldt Ars Technica.

Ajax webapplicaties

Er is een reden dat ontwikkelaars zoveel investeren in het sneller laten draaien van JavaScript engines. Veel applicaties die online draaien maken gebruik van JavaScript, dat met de programmeertaal XML wordt gecombineerd in "Asynchronous JavaScript and XML", oftewel Ajax. Door de steeds hogere snelheden die mogelijk worden met JavaScript biedt Ajax een serieuze tegenhanger van 'gesloten' platforms zoals Microsoft's Silverlight en Adobe's Flex.