Minister Verdonk deed in 2004 aangifte nadat Ertan in een open brief op zijn weblog had opgeroepen haar te stenigen. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) deed in 2004 en 2005 aangifte nadat het in de loop der tijd zo'n 130 meldingen had ontvangen over de verschillende weblogs van Ertan.

De islamitische blogger schreef teksten als: "Zodra de islamitische wet van kracht is in Nederland zal ik de eerste zijn die elke protesterende homo, met het hoofd naar beneden, van de Westertoren af zal duwen" en, verwijzend naar de Amsterdamse Canal Parade van 2005, "laten we er een explosief feestje van maken." De laatste uitspraak is een citaat uit een terreurdreiging waarin terroristen met aanslagen in Europese hoofdsteden dreigden.

Wij en zij

De advocaat van Ertan voerde aan dat de tekst over de Canal Parade niet afkomstig was van Ertan zelf, maar een citaat was van een andere website. De rechter vond echter dat Ertan met zijn artikel de tekst 'tot de zijne' gemaakt had.

De rechter veroordeelde Ertan voor het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen homoseksuelen en belediging van minister Verdonk. Hij verklaarde dat de teksten van Ertan mensen aanzetten tot een 'wij-en-zij'-denken en bijdragen aan toenemende spanningen in de maatschappij. Ertans woorden zouden volgens de rechter bovendien tot gevolg kunnen hebben dat mensen geweld inzetten om te realiseren waar Ertan op zijn blogs toe oproept.

Het Meldpunt Discriminiatie Internet is verheugd met het vonnis omdat het volgens de organisatie wederom invulling geeft aan het principe 'wat offline geldt, geldt ook online'. De organisatie constateert dat mensen steeds meer beseffen dat internet onderdeel is van het dagelijks leven, en geen aparte wereld is met afwijkende regels.

De toegekende straf was lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM had 180 uur werkstraf geëist, waarvan 90 uur voorwaardelijk.