Op die manier hopen ze dat de webrobot, gemaakt door het bedrijf Teezir, niet in staat is de muziek op hun weblogs te herkennen. De plug-ins zijn verschenen voor de weblogsystemen Drupal en Wordpress. Ze zijn een onderdeel van een groeiend online protest tegen de voorgenomen tarieven voor muziekgebruik op websites die Buma/Stemra vorige week presenteerde onder de noemer Fair Play.

Voor Wordpress is de 'Block Buma Crawler'-plugin gemaakt door Coen Jacobs. Voor Drupal bestaat nu de 'Buma/Stemra Blocker' door Bèr Kessels. Wordpress en Drupal zijn enkele van de meest gebruikte open source systemen voor het onderhouden van weblogs.

De plug-ins maken gebruik van een lijstje ip-adressen die toebehoren aan de Teezir-crawler. Dit lijstje verscheen deze week op de site Pastebin.com. Dezelfde site was de afgelopen dagen in het nieuws vanwege het publiceren van e-mailadressen van Hotmail, Yahoo Mail en Gmail waarvan de wachtwoorden waren ontfutseld via phishing.

Hyves

De Hyves-groep voor medewerkers van Buma/Stemra ging woensdag offline, nadat te veel Hyves-leden op de knop 'dit is niet oke' hadden gedrukt. Dat gebeurde nadat Weblog Geenstijl had ontdekt dat de medewerkers van de rechtenorganisatie zelf ook massaal YouTube-filmpjes op Hyves embedden.

Buma/Stemra verklaarde dinsdag tijdens een persconferentie in gesprek te zijn met Hyves om te komen tot een bedrag dat de site moet betalen voor alle muziek die gebruikers zelf op hun profielpagina's hebben ingevoegd.

Maar Hyves-oprichter Raymond Spanjar zegt tegenover NU.nl vast te houden aan het huidige beleid. "Er is in het verleden wel contact geweest met Buma/Stemra. Maar wat ons betreft verandert er niets."

Calculator

De ophef over de tarieven voor online muziekgebruik ontstond vooral vanwege het hoge tarief dat Buma/Stemra rekent voor 'te embedden content', zoals YouTube-filmpjes. Voor zes stuks moet 150 euro worden betaald.

Intussen is een petitie door webloggers inmiddels bijna 7500 keer ondertekend. Ook hebben meer dan tienduizend bezoekers van de site FairPlayCalculator.nl uitgerekend wat de nieuwe Buma/Stemra-regels hen gaan kosten. De site trok meer dan 25 duizend pageviews in enkele dagen, meldt mede-initiatiefnemer Bob den Otter van Two Kings.

Politiek

De politiek is niet blij met de gang van zaken. Onder meer CDA, SP, PvdA en GroenLinks zetten vraagtekens bij het in rekening brengen van geld voor het embedden van filmpjes, met name omdat dit volgens de partijen gezien kan worden als een vorm van linken. Over de kwestie zijn inmiddels meerdere Kamervragen gesteld aan minister van justitie Hirsch Ballin en staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk.