In december 2007 ontving de nieuwe internetbrowser van Microsoft nog veel lof toen het zonder moeite Acid2 doorstond, een veelgebruikte test om de compatibiliteit van internetbrowsers te testen.

Op de Internet Explorer-blog liet ontwikkelaar Chris Wilson gisteren echter weten dat de nieuwe en geavanceerde functies van de browser, 'super standards' genaamd, standaard zijn uitgeschakeld om de terugwaartse compatibiliteit van de browser te kunnen garanderen, meldt PC World.

Metatag

Door een specifieke metatag in de code van een website te plaatsen kunnen webontwikkelaars deze modus inschakelen en op die manier hun websites laten profiteren van de nieuwe standaarden binnen IE8. Wanneer deze tag niet wordt geplaatst is een site 'officieel' niet IE8 compliant, en rendert IE8 de website zoals IE6 of IE7 dat nu doen.

Volgens Wilson is het de perfecte oplossing en de balans tussen het ondersteunen van nieuwe standaarden en het garanderen van terugwaartse compatibiliteit: 'Wij zijn ervan overtuigd dat deze benadering een goede mix is. Het stelt webontwikkelaars in staat om code te schrijven voor interoperabele webstandaarden, terwijl het geen compatibiliteitsproblemen oplevert met betrekking tot de bestaande content. We denken ook dat deze benadering ontwikkelaars in staat stelt om langzaam aan nieuwe standaarden te wennen in hun eigen tempo, in plaats van ze te forceren om hun websites aan te passen wanneer een nieuwe versie van IE hun webpagina's anders interpreteert.'

Negatieve reacties

Hoewel er ook positieve reacties op het besluit van Microsoft te vinden zijn op het blog en andere websites, is het merendeel zeer negatief en kritisch. De reacties variëren van woeste webontwikkelaars die zich verbijsterd afvragen waarom ze een tag moeten toevoegen om als webstandaard-compliant te kunnen worden gezien, tot de wat milder gestemde ontwikkelaars die zich afvragen waarom de super standards modus niet standaard wordt ingeschakeld en vervolgens uitgeschakeld kan worden met een metatag.

Ontwikkelen voor standaarden

De meest wrange, maar treffende reactie kwam van een ontwikkelaar genaamd Blaise Kal: 'Microsoft maakt een grote fout. Ik wil code schrijven gebaseerd op standaarden, niet op browserversies. Het ideale internet is een internet waar je niet hoeft na te denken over verschillen tussen browsers, simpelweg omdat die er niet zijn. Microsoft drijft ons steeds verder weg van dit ideaal!'

Ironsich is ook dat IE8 met deze nieuwe functionaliteit ook niet meer slaagt voor de Acid2-test. Die testsite heeft immers niet de door Microsoft voorgestelde metatag en dus rendert IE8 de Acid-pagina zoals IE7 het nu doet, en die doostaat de test niet.

Eerste bèta

Microsoft zal tijdens de MIX08 Web developer converence, van 5 tot 7 maart in Las Vegas, meer details vrijgeven rond de release van Internet Explorer 8. De eerste bètaversie wordt in de eerste helft van dit jaar verwacht.