Cailliau houdt niet van bloggen, heeft geen mobiele telefoon en vindt de iPad afschuwelijk. De Belgische wetenschapper bedacht samen met Tim Berners Lee het wereldwijde web toen ze samen bij CERN werkten. Als een strenge professor spreekt hij de bezoekers van The Next Web conferentie in de Westergasfabriek in Amsterdam toe en wijst ze op hun gebreken, maar niet voor eerst zijn eigen fouten te hebben toegegeven.

JavaScript slecht

Een van de grootste fouten bij het vormgeven van het wereldwijde web was het niet bedenken van een programmeertaal. "Als je een gat in je eigen technologie houdt, dan wordt het opgevuld door iets slechts", zegt Cailliau. Hij doelt op talen als JavaScript en php maar ook andere talen. "Javascript is verreweg de slechtste programmeertaal ooit ontwikkeld."

IE krijgt een 0

Die diversiteit van programmeertalen heeft volgens hem tot gevolg gehad dat er nog steeds geen enkele browser is die helemaal volstaat. Safari en Firefox zijn de enige browsers die zich enigszins aan standaarden houden, aldus Cailliau. Internet Explorer is in zijn ogen nog steeds erg slecht: "Het krijgt van mij 0 uit 20 punten." Hij tikt de aanwezigen op de vingers omdat niemand zich aan standaarden houdt. "De site van The Next Web heeft 420 errors. Hou je aan die standaarden!"

Het wordt volgens hem tijd om een goed micropaymentsysteem in te voeren. Het model van lezer, auteur en adverteerder moet van hem verdwijnen, het is belangrijk om een website-houder direct te kunnen betalen, vindt Cailliau. "Dat is de grootste horde die we na 21 jaar webgeschiedenis moeten nemen." Ook vindt hij dat het ontwikkelen van standaarden beter moet. De W3C zou naast bijvoorbeeld html5 ook het te gebruiken videoformaat binnen de standaard moeten specificeren, dit leidt nu tot veel problemen.

Sombere toekomst

Ook voor de toekomst ziet hij niet direct een webhalhalla voor zich. "Vergelijk het met de ontwikkeling van de motor. Die bestaat meer dan 200 jaar, en we hebben nog steeds niets beters bedacht." Diezelfde weg gaat het internet ook bewandelen, voorspelt hij somber. Maar dit doet hij om de aanwezigen te stimuleren. Volgens hem is er altijd kans op een wonder. "Ik hoop dat het jullie lukt."